هوافضا- علوم هوایی

استفاده از سلول های بنیادی برای درمان مبتلایان به كووید-۱۹

استفاده از سلول های بنیادی برای درمان مبتلایان به كووید-۱۹

به گزارش هوا فضا مدیر كل دفتر تخصصی علوم پزشكی معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی تولید كیت تشخیص، لباس ایزوله بیمارستانی، راه اندازی آزمایشگاه مرجع و تولید مواد ضد عفونی كننده را از اقدامات جهاد دانشگاهی در حوزه مقابع با كروناویروس نام برد و اظهار داشت: علاوه بر آن پژوهشگاه رویان با همكاری دو بیمارستان طرحی جهت استفاده از فناوری سلول های بنیادی مزانشیمی به منظور درمان مبتلایان به ویروس كووید-۱۹ تدوین كرده اند كه در صورت تایید نتایج اولیه، این روش درمانی برای بخش بیشتری از بیماران به مرحله اجرا در خواهد آمد.


دكتر غلامرضا اسماعیلی جاوید در گفتگو با ایسنا در مورد اقدامات جهاد دانشگاهی بعد از شیوع كرونا در كشور، اضافه كرد: بعد از آنكه در اوایل اسفند سال قبل مبحث ورود ویروس كورونای جدید به داخل كشور تایید شد جهاد دانشگاهی با عنایت به مسئوولیت های اجتماعی خود در دو حوزه در رابطه با امور جاری این نهاد و نیازهای فوری كشور، فعالیت خویش را شروع كرد.
وی با اشاره به جزئیات این دو اقدام، اظهار نمود: در بخش اول با تشكیل ستاد داخلی متشكل از حوزه پشتیبانی و فنی و با عنایت به نوع بیماری و خصوصیات همه گیر شناسی آن، دستورالعمل های لازم برای پیشگیری و شكستن زنجیره های انتقال بیماری نوظهور در مجموعه های جهاد دانشگاهی همچون مراكز درمانی این نهاد تدوین شد.
به قول وی نخستین دستورالعمل های این ستاد از جانب معاونت پشتیبانی جهاد دانشگاهی از روز ۳ اسفندماه به كلیه واحدهای تابع جهاد ارسال و متعاقباً دستورالعمل های تكمیلی آن ارسال شد.
جاوید افزود: در بخش دوم، با عنایت به نیاز كشور در ایام اول شیوع این ویروس، كارگروه پژوهش و فناوری كروناویروس در معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی تشكیل و با عنایت به ظرفیت ها و پتانسیل های جهاد دانشگاهی در حوزه های پزشكی و فنی و مهندسی چندین مبحث در دستور كار قرار گرفت. نخستین مبحث با عنایت به توانمندی جهاد دانشگاهی در حوزه علوم ژنتیك و پزشكی مولكولی، دو گروه از پژوهشكده سرطان معتمد و مركز ملی ذخایر كشور مامور ساخت كیت تشخیصی كروناویروس جدید شدند.
مدیر كل دفتر تخصصی علوم پزشكی معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی تصریح كرد: با تلاش شبانه روزی پژوهشگران و اعضای هیات علمی جهاد دانشگاهی، تاییدیه كیت تشخیص كرونا ویروس جهاددانشگاهی از انستیتو پاستور دریافت شد.
تولید لباس های ایزوله بیمارستانی برای مقابله با ویروس
وی، از تولید لباس ایزوله بیمارستانی اطلاع داد و خاطرنشان كرد: دومین مبحث با توجه ظرفیت های نساجی واحد جهاد دانشگاهی امیركبیر، تولید البسه ایزوله مورد نیاز كادر پزشكی در دستور كار این واحد قرار گرفت كه با موفقیت این البسه تولید شد.
جاوید با اشاره به اینكه این البسه تولید و در اختیار مراكز درمانی قرار می گیرد، یاداور شد: كادر درمان همچون پرستاران و پزشكان به صورت مرتب در تماس با بیماران مبتلا به Covid-۱۹ به خصوص از نوع شدید بوده و استفاده از ماسك ها معمولی و "گان "های ساده نمی تواند آنها را از آلوده شدن به ویروس كرونا محافظت كند. ولی این البسه تولید شده با عنایت به ساختار و پوشش دهی غیرقابل نفوذ و عایق بندی محل های دوخت، این اجازه را به كادر درمان می دهد كه با خیال راحت و بدون ترس از آلوده شدن فعالیت درمانی خویش را انجام دهند.
به قول وی هم اكنون ظرفیت تولید البسه ایزوله ۴۰۰ عدد در روز است و تلاش خواهد شد این ظرفیت تا حد امكان افزایش یابد.
وی تولید مواد ضدعفونی كننده را از دیگر دستاوردهای این نهاد در زمان شیوع كرونا ذكر كرد و خاطرنشان كرد: دو پژوهشكده "صنایع شیمیایی" و "گیاهان دارویی" جهاد دانشگاهی مبادرت به راه اندازی خط تولید محدودی برای تولید مواد ضدعفونی كردند.
به قول این محقق، ایجاد این دو مركز تا حدودی نیازهای داخلی جهاد دانشگاهی همچون مراكز درمانی را تأمین كردند.
مدیر كل دفتر تخصصی علوم پزشكی معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با اشاره به فعالیتهای این نهاد در حوزه فنی و مهندسی، تصریح كرد: تولید گیت های ایمنی مجهز به تب سنج های مادون قرمز همچون فعالیتهای جهاد دانشگاهی خواجه نصیر به حساب می آید.
راه اندازی آزمایشگاه های مرجع تشخیص كروناویروس
جاوید با اشاره به چالش های كشور در زمینه ظرفیت های آزمایشگاهی در زمان اپیدمی كرونا ویروس، توضیح داد: یكی از مشكلاتی كه همه گیری بیماری Covid-۱۹ در كشور بوجود آورده اشغال تمامی ظرفیت های تشخیصی مراكز درمانی همچون مراكز درمانی دولتی و دانشگاهی است؛ چونكه در شروع همه گیری، آزمایشگاه جامع سلامت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی با تشكیل شبكه ای از آزمایشگاه هایی كه امكانات و تجهیزات لازم برای تشخیص مولكولی ویروس را داشتند تلاش كرد به صورت سازماندهی شده به این نیاز كشور پاسخ دهد.
وی افزود: با عنایت به افزایش همه گیری و تعداد مبتلایان، جهاد دانشگاهی در جهت همان مسئوولیت اجتماعی خود و با عنایت به ظرفیت های آزمایشگاهی و پزشكی مولكولی، آمادگی خویش را برای همكاری با این شبكه اعلام نمود كه از جانب مسئولین وزارت بهداشت استقبال شد.
جاوید تصریح كرد: در مكاتبات انجام شده، پژوهشگاه‎های "رویان" و "ابن سینا"، "پژوهشكده سرطان معتمد"، "سازمان خراسان رضوی"، قم، آذربایجان شرقی و بوشهر برای این منظور كاندید شدند.
وی با اشاره به اینكه پژوهشگاه رویان با ظرفیت انجام ۳۰۰ تست در روز نخستین آزمایشگاه خویش را تجهیز و بعد از ارزیابی وزارت بهداشت تاییدیه لازم را دریافت كرد، اظهار داشت: این آزمایشگاه هم اكنون مشغول به انجام خدمت رسانی است.
به قول این مقام مسوول پژوهشگاه ابن سینا هم بعنوان دومین آزمایشگاه تابحال مجوز انجام تشخیص مولكولی كروناویروس را دریافت كرده است و سایر مراكز هم در حال انجام فرآیندهای دریافت تایید از جانب دانشگاه های علوم پزشكی استان مربوط هستند.
جاوید با پاسخ به این سؤال كه در این آزمایشگاه از چه كیت هایی برای تشخیص بیماری كرونا ویروس جدید استفاده می شود، اظهار داشت: بر مبنای دستورالعمل های اولیه كه توسط وزارت بهداشت عرضه شده است مرجع توزیع كیت در كشور انستیتو پاستور عنوان شده است و با عنایت به این كه تمامی كیت های تشخیصی تابحال وارداتی بودند، توسط انستیتو پاستور این كیت در اختیار آزمایشگاه رویان قرار گرفت.
وی افزود: به علت افزایش حجم مورد نیاز و تایید كیت تشخیصی COVIMED كه ماحصل دانش فنی پژوهشگران جهاد دانشگاهی است بعد از دریافت مجوزهای تكمیلی، این كیت در اختیار آزمایشگاه های جهاد دانشگاهی قرار خواهد گرفت.
مدیركل دفتر تخصصی علوم پزشكی جهاد دانشگاهی با اشاره به خصوصیت های كیت تشخیصی كرونا ویروس، اظهار داشت: به لحاظ تخصصی كیت طراحی شده با دانش فنی ایرانی در پژوهشكده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی مشابه كیت سازمان بهداشت جهانی است با این تفاوت كه در طراحی این محصول از اطلاعات ساختار ژنتیكی ویروس در بیماران ایرانی استفاده شده است. این كیت كه با نام تجاری COVIMED عرضه شده است و بعد از تایید توسط انستیتو پاستور و اداره كل تجهیزات پزشكی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی به منظور توسعه و تجاری سازی، كنسرسیوم بین پژوهشكده معتمد جهاد دانشگاهی و گروه سرمایه گذاری بهمن ستاد اجرایی فرمان امام (ره) تشكیل شد تا فرآیندهای تأمین مالی، خرید تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز و تولید انبوه كیت را به مرحله اجرا درآورد.
وی تصریح كرد: با عنایت به نیاز كشور به انجام آزمون های تشخیص مولكولی كروناویرس، تولید كیت برای یك میلیون نفر در ماه در آینده نزدیك برنامه ریزی شده است.
استفاده از سلول های بنیادی در حوزه درمان بیماران مبتلا به Covid-۱۹
وی با اشاره به اینكه بیشتر از ۸۰ درصد بیماران مبتلا به Covid-۱۹ با درمان های سرپایی و حمایتی بهبود می یابند، خاطرنشان كرد: هم اكنون مهمترین مشكل بیماران مبتلا به نوع شدید بیماری و بستری در مراكز مراقبت های ویژه این است كه در صورت عدم درمان، میزان مرگ بالای آنها است.
جاوید با اشاره به اینكه استفاده از سلول های بنیادی بعنوان یك تنظیم كننده ایمنی همواره در درمان های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است، تصریح كرد: پژوهشگاه رویان بعنوان قطب سلول های بنیادی در كشور و منطقه از همان روز اول با همكاری بیمارستان مسیح دانشوری و شریعتی طرحی را جهت استفاده از فناوری سلول های بنیادی مزانشیمی تدوین و توسط موسسه ملی تحقیقات سلامت (نیماد) تصویب و به مرحله اجرا درآمده است.
این محقق حوزه پزشكی تصریح كرد: در صورت تایید نتایج اولیه این تحقیقات، این امكان فراهم است تا به سرعت این درمان برای بخش بیشتری از بیماران به مرحله اجرا درآید.
وی افزود: همینطور جهاد دانشگاهی علوم پزشكی شهید بهشتی سامانه ای با عنوان www.۱۲۳corona.com طراحی نموده است كه اطلاعات لازم برای خود مراقبتی بیماران مبتلا به Covid-۱۹ و مشاوره مجانی تلفنی را به هموطنان عرضه می دهد.
مدیر كل دفتر تخصصی علوم پزشكی جهاد دانشگاهی با اشاره به حمایت و تسهیلات دریافتی برای اجرای این برنامه ها اظهار داشت: خوشبختانه با عنایت به تعاملات بسیار مثبت جهاد دانشگاهی با ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و نقش حمایتی این ستاد از فعالیتهای فناورانه این نهاد، در مورد تولید انبوه كیت تشخیصی، حمایت های بسیار خوبی در این خصوص انجام شده است. همینطور پشتیبانی از طرح سلول های بنیادی مزانشیمی پژوهشگاه رویان با حمایت موسسه ملی تحقیقات سلامت (نیماد) صورت گرفته است.
جاوید تصریح كرد: هم اكنون رایزنی برای دریافت تسهیلات و امكانات از جانب سایر نهادهای حمایتی همچون هیات امنای صرفه جویی ارزی به منظور دریافت بعضی از تجهیزات مورد نیاز برای توسعه خدمات جهاد دانشگاهی در همه گیری Covid-۱۹ در دستور كار است و امیدواریم با استفاده از شبكه توانمندی های جهاد دانشگاهی و تلاش گسترده ملت و دولت بتوانیم نقشی ولو كوچك در شكست كرونا داشته باشیم.



1399/01/07
12:21:34
5.0 / 5
2857
تگهای خبر: خدمات , سرمایه گذاری , فناوری , وزارت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
هوا فضا هوافضا