هوافضا- علوم هوا فضا
یك كارشناس نجوم با هوا فضا مطرح كرد؛

رصد هلال ماه شوال در پهنه ایران در ۲۱ فروردین

رصد هلال ماه شوال در پهنه ایران در ۲۱ فروردین

به گزارش هوا فضا، کارشناس نجوم ضمن اشاره به این که در غروب ۲۱ فروردین، هلال ماه در پهنه ایران با چشم غیر مسلح قابل دیدن است، اظهار داشت: به نظر می آید اغلب کشورهای مسلمان ۲۲ فروردین را بعنوان عید فطر اعلام می کنند.



علی ابراهیمی سراجی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به این که رؤیت هلال پیشینه طولانی دارد، اظهار نمود: زمانیکه انسان ها احتیاج به کشاورزی یا دامپروری پیدا کردند، «ماه» تقویم ملموسی برای آنها بوده که احتیاج به نگارش نداشته و آنها از راه چرخش ماه به دور زمین می توانستند روزشماری کنند و در واقع ماه شاید راحت ترین تقویمی بوده که در دست بشر بوده است.
پیشنیه رؤیت هلال ماه / جدایی تقویم قمری از شمسی پس از ظهور اسلام
مسئول رصدخانه ماهانی اضافه کرد: برای شروع این تقویم از نخستین هلال ماهی که در افق غربی ظاهر می شده استفاده می کردند و هر شب کار شمارش را ادامه می دادند، حتی بعضی از کشورهای مختلف این تقویم را به شکل قمری-شمسی استفاده می کردند و پس از گذشت ۱۲ ماه قمری، با عنایت به این که تقویم قمری ۱۱ روز از تقویم شمسی کوتاه تر است، هر ۲ تا ۳ سال، یک ماه کبیسه را به آن اضافه می کردند و این سبب می شده که این تقویم منطبق بر تقویم شمسی شود.
ابراهیمی با بیان این مطلب که پس از ظهور اسلام، تقویم قمری از تقویم شمسی جدا شد و بسیاری از وقایع صدر اسلام تا زمان های بسیار طولانی در تقویم قمری نگاشته شد، تصریح کرد: ازاین رو خیلی از مناسک مذهبی، گرامیداشت ها و ایام های مختلف در این تقویم مشخص شده است. پس بحث دیدن هلال ماه پیشینه طولانی دارد و بیشتر از چند هزار سال می رسد ولی نخستین ضابطه های رؤیت ماه ۳ هزار سال پیش توسط بابلی ها عرضه شد و پس از آن هم با ظهور اسلام این ضابطه ها توسط دانشمندان دوره اسلامی همچون خوارزمی، خازنی، بتانی، ابن یونس، خواجه نصیر طوسی و حبش حاسب مورد پیگیری قرار|گرفت و دانشمندان از قرن دوم تا نهم هجری معیارهای مختلفی در مورد دیده شدن هلال ماه عرضه کرده اند.
از سال ۱۹۱۰ میلادی نخستین معیارهای نوین رؤیت هلال عرضه شد
به گفته عضو ستاد استهلال استان تهران، رؤیت هلال ماه از قرن نوزدهم میلادی شروع شده است و از سال ۱۸۵۶ گزارشات رصد هلال جمع آوری شده و تقریبا از سال ۱۹۱۰ میلادی نخستین معیارهای نوین رؤیت هلال عرضه شد و تا هم اکنون معیارهای مختلفی در این حوزه در خصوص پیشبینی دیدن هلال ماه در داخل خارج از کشور ساخته شده و برخی هم به ثبت رسیده است.
رؤیت هلال ماه در کشورهای مختلف
این کارشناس نجوم در رابطه با رؤیت هلال ماه در کشورهای مختلف هم توضیح داد و اظهار داشت: رؤیت ماه در کشورهای مختلف برحسب احکام فقهی کشورهای مختلف متفاوت بوده و امکان دارد در کشوری مثل عربستان پس از مقارنه ماه و خورشید اگر هلال ماه پس از خورشید در شهر مکه غروب کند، اول ماه را اعلام می کنند.
اختلاف نظر در اعلام رؤیت هلال ماه به علت اختلاف آرا فقهی
ابراهیمی خاطرنشان کرد: در ایران هم دو دهه است که رصد ماه با چشم مسلح وارد تقویم رسمی کشور شده و رؤیت ماه با ابزارهای رصدی در روز و حتی در حضور خورشید از لحاظ فقهی مورد توجه قرار گرفته است. باآنکه در گذشته چون رصد هلال ماه با چشم مطرح بوده، بعضی از فقها هم رصد هلال با چشم را مورد قبول می دانند برخی دیگر از فقها یک سری از مسائل مثل اتحاد افق یا اشتراک در شب را قبول دارند. بنابرین این تفاوت آرای فقهی سبب شده کشورها در اعلام هلال ماه جدید خصوصاً ماه شوال یا عید فطر اختلاف نظر داشته باشند.
وی در رابطه با هلال ماه شوال هم توضیح داد و اظهار داشت: جهت بررسی رؤیت پذیری هلال ماه شوال باید ابتدا به لحظه مقارنه ماه و خورشید دقت کنیم یعنی زمانیکه ماه به دیدار خورشید می رود و ماه تا یکی دو روز امکان دارد در آسمان دیده نشود. این لحظه در ساعت ۲۱ و ۵۰ دقیقه دوشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ رخ می دهد و هلال ماه هنوز شکل نگرفته است و در این زمان یک خورشیدگرفتگی کلی خواهیم داشت که در کشورهای مکزیک، آمریکا و کانادا دیده می شود.
۲۱ فروردین هلال ماه در ایران با چشم غیر مسلح قابل دیدن است
عضو تحریریه مجله نجوم افزود: پس از این زمان است که ماه از خورشید فاصله می گیرد و ما به غروب روز ۲۱ قمری می رسیم، هلال ماه در پهنه ایران به سادگی با چشم غیر مسلح قابل دیدن است و حدوداً ۱۰ درجه ارتفاع دارد و تقریبا یک ساعت پس از غروب خورشید قابل دیدن است و یک درصد از سطح ماه روشن است. این هلال به سادگی با ابزار رصدی دیده می شود و برای دیدن با چشم به مقداری هوای مناسب و تمیز نیاز داریم.
در اغلب کشورهای مسلمان چهارشنبه ۲۲ فروردین عید فطر است
ابراهیمی اظهار داشت: با عنایت به این که در کشورهای مختلفی که احکام فقهی مختلفی دارند در شامگاه ۲۰ فروردین در اغلب کشورهای اسلامی همچون در مکه ماه زودتر از خورشید غروب می کند و با عنایت به این که هلال ماه در ۲۱ فروردین با چشم غیرمسلح دیده می شود به نظر می آید اغلب کشورهای مسلمان همزمان چهارشنبه ۲۲ فروردین را بعنوان عید فطر اعلام می کنند.
وی در انتها تصریح کرد: در بعضی کشورها همچون عربستان، ماه رمضان یک روز زودتر از ایران شروع شد و بنابراین ماه قمری در این کشورها ۳۰ روزه تمام می شود ولی در ایران در صورت مشاهده هلال ماه، رمضان ۲۹ روزه به پایان خواهد رسید.


منبع:

1403/01/21
11:46:36
0.0 / 5
123
تگهای خبر: كارشناس
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
هوا فضا هوافضا