علوم هوا فضا
محققان ایرانی تاكید كردند

عروس دریایی بوشهر، منبع باارزش داروی طبیعی آرتروز

عروس دریایی بوشهر، منبع باارزش داروی طبیعی آرتروز

هوا فضا: پژوهشگران در یک تحقیق جالب، ماده ای طبیعی به نام کیونوموسین را از عروس دریایی مختص مناطق گرمسیری جداسازی کرده و خواص مختلف آنرا ارزیابی کردند.



به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، بی مهرگان آبزی و ماهیان، از لایه ای از جنس ترشحات معروف به موکوسی برای حفاظت از بدن، سطوح آبشش و روده استفاده می نمایند. لایه های موکوسی اغلب یک رابط هیدروژل منحصر به فرد و چندمنظوره بین سلول های اپیتلیال موجودات زنده و محیط خارجی آنها ایجاد می کنند. این لایه مخاطی علاوه بر آب که بخش عمده ای یعنی حدود ۹۵ درصد از آنرا تشکیل می دهد، شامل نمک ها، لیپیدهایی مانند اسیدهای چرب، فسفولیپیدها، کلسترول و پروتئین هاست. یکی از جالب ترین آبزیان از این لحاظ، عروس دریایی است که اندام آن، غنی از ترکیبات زیست فعال از قبیل موسین است.

بنا بر گفته های متخصصان، موسین ها عمده ترین و بزرگ ترین گلیکوپروتئین های شناخته شده در مخاط هستند، که در تنظیم فعالیتهای مختلف سلولی چه در شرایط طبیعی و چه در شرایط غیرطبیعی نقش دارند. تولید و ترشح مداوم لایه موکوسی سطحی خاصیت مهم خیلی از موجودات آبزی است. این خاصیت نشان داده است که عروس های دریایی نیز می توانند گزینه مناسبی بعنوان یکی از منابع تولید موسین به شمار آیند. عروس دریایی تازه صیدشده، بسیار فسادپذیر است و در دمای محیط به سادگی گرفتار فساد آنزیمی و میکروبی می شود. بنابراین، فراوری آن بیشتر باید از زمانیکه آبزی زنده است تا چند ساعت بعد از آن صورت گیرد.

در این رابطه، تیمی پژوهشی از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور واقع در بوشهر مطالعه ای را انجام داده اند که در آن، خصوصیات نوعی موسین به نام کیونیوموسین استخراج شده از عروس دریایی «کاتوستیلوس تاگی» مورد بررسی قرار گرفته است.

کیونوموسین عروس دریایی ماده ای ضد میکروب و بسیار مناسب و طبیعی برای اهداف پزشکی است و در بهبود بیماری هایی نظیر استئوآرتریت یا آرتروز زانو و همین طور در دفع آلودگی ها و ذرات نانو ازمحیط های آبی و موارد دیگر به کار می آید.

نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهند که کیونیوموسین خام استخراجی از عروس دریایی صیدشده از شمال بندر بوشهر با غلظت ۱۰۰۰ میکروگرم/میلی لیتر، خواص مهارکنندگی و کشندگی مناسبی در مقابل باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارد و خواص ضداکسایشی اندکی را نیز نشان داده است.

به گفته بهاره شعبانپور، پژوهشگر گروه عمل آوری محصولات شیلاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و همکارانش، «باتوجه به نتایج حاصل از پژوهش ما، به نظر می آید که شرایط نگهداری از عروس دریایی بعد از صید از دریا، هرچند بر سرعت فساد شیمیایی، میکروبی و آنزیمی آنها تأثیرگذار است و مرحله مهمی در فرآوری این محصول دریایی است، اما در بازده استخراجی موسین تفاوت مدلول داری ایجاد نمی کند».

آن ها می گویند: «کیونیوموسین استخراجی از عروس دریایی بوشهر، عملکرد ضدباکتریایی و ضداکسایشی دارند و این عملکرد می تواند ازطریق اصلاح زنجیره های شیمیایی معروف به اوگلیکان ها در این ماده استخراجی، بهبود یابد».

در این مطالعه که نتایج آن در فصلنامه «پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی» متعلق به مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی انتشار یافته اند، همین طور اشاره شده است که مطالعات آینده می توانند روی تهیه پروتکل مناسب برای خالص سازی بیشتر کیونیوموسین عروس دریایی و بررسی خصوصیات فیزیکی و زیستی آن متمرکز شوند.

لازم به اشاره است که عروس دریایی کاتوستیلوس تاگی، گونه ای مخصوص نواحی گرمسیری است که در اکثر خورها و آب های سواحل بندرعباس، بندر بوشهر و خوزستان در تمام طول سال قابل مشاهده می باشد.





منبع:

1402/11/18
08:28:16
0.0 / 5
302
تگهای خبر: متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
هوا فضا هوافضا