هوافضا- علوم هوایی
تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها،

برنامه های كشور برای بومی سازی فناوری های ارزبر

برنامه های كشور برای بومی سازی فناوری های ارزبر

به گزارش هوا فضا معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت، با تاکید ضرورت پشتیبانی از تولید کنندگان در زمینه های دسترسی به ارز و صادرات محصولات آنها، اظهار داشت: بر طبق مطالعات انجام شده تعداد 1406 محصول فناورانه وارد کشور می شود که نیاز است بومی سازی شوند و برای این منظور این فناوری ها در اختیار دانشگاه ها و پژوهشگاه ها قرار گرفته است.


دکتر برات قبادیان در گفتگو با ایسنا با اشاره به اینکه هرچند تحریم­ های ناجوانمردانه و انتشار کرونا تهدیدهای جدی برای کشور ایجاد کردند اما فرصت هایی را نیز در پیش روی ما قرار داده است تا بتوانیم به توانمندی های داخلی دقت کنیم و اضافه کرد: ما موانعی برای تولید در کشور داریم که در شعار سال به خوبی از طرف مقام معظم رهبری تبیین شده اند.
وی افزود: ما در سالهای گذشته در این معاونت مطالعاتی در زمینه موانع تولید انجام دادیم و متناسب با این موانع طرح های کلیدی و زیر بنایی را تعریف کردیم که بعضی از این طرح ها اجرائی شده است.
قبادیان با اشاره به اینکه باقی این طرح ها با روی کار آمدن وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت در حال پیگیری و اجرا است، اظهار نمود: محدودیت های بوجود آمده در کشور فرصت هستند ولی از آنجایی که ما برای آنها برنامه ریزی نداشتیم، نتوانستیم از این فرصت ها بخوبی استفاده نماییم.
قبادیان، ضمن اشاره به ظرفیت ها و توانمندی های کشورگفت: ایران علاوه بر سرمایه های خدادادی زیر زمینی مانند نفت و گاز و معادن، در شاخص نیروی انسانی در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت با تکیه بر اینکه ایران پس از روسیه و آمریکا در زمینه تربیت مهندس رتبه سوم جهانی را به خود مختص کرده است، اضافه کرد: در کشور فاصله تاریخی میان دانشگاه ها با صنعت بوجود آمده است که می توانیم با سرمایه گذاری بگونه ای این شکاف را برداریم که بی اعتمادی ها نسبت به سرمایه های انسانی تبدیل به اعتمادسازی شود. در این راستا این وزارت خانه برای تقویت پیوند صنعت با دانشگاه ها طرح "توانمندسازی تولید و توسعه اشتغال پایدار(تاپ)" را تعریف کرده است تا از این سرمایه انسانی به نحوه مطلوب تری استفاده گردد.
وی با تکیه بر اینکه بخش های تولیدی در حوزه های تحقیق و توسعه، صنعتی و تجاری سازی، نظارت و پیگیری و استانداردسازی تولیدات با موانعی مواجه می باشد، افزود: یکی از موانع تولید در بخش های صنعتی سود تسهیلات بانکی است. نمی توان با سود ۱۸ درصدی تسهیلات بانکی، سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری تشویق کرد.
قبادیان زمان بر بودن صدور مجوزها را از دیگر موانع تولید ذکر کرد و خاطرنشان کرد: دریافت مجوزها از دیگر موانع کسب و کارها به حساب می آید بگونه ای که این امر می تواند کل چرخه تولید و پشتیبانی از آن­ها را زمین گیر کند.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صمت چالش های صادراتی و وارداتی را از دیگر موانع تولید کشور نام برد و افزود: ما علاوه بر آنکه باید در زمینه های دسترسی به ارز و صادرات برای تولید کنندگان تسهیل گری ایجاد نماییم باید از آن­ها بگونه ای حمایت نماییم تا بتوانند در بازارهای جهانی محصول خودرا به فروش برسانند.
وی بازار مصرف را از دیگر چالش های تولیدکنندگان نام برد و اظهار داشت: اگر محصولات با کیفیت و طبق استاندارد تولید شود ولی بازار مصرف به درستی شناسایی نشود، تجاری­ سازی این محصولات با دشواری همراه خواهد بود ضمن آنکه خیلی از محصولات تاریخ مصرف مشخصی دارند.
حمایت از تولید
قبادیان ضمن اشاره به تجارب جهانی در زمینه پشتیبانی از تولید، تصریح کرد: خیلی از کشورها محدودیت های "مثبتی" برای پشتیبانی از تولید داخل خودشان اعمال کرده اند و از طرفی از آنجایی که هزینه تولید در کشور بسیار بالا است، محصولات تولید داخل قادر به رقابت با کالاهای وارداتی نیستند.
وی افزود: برای رفع این مشکل می بایست قوانین و مقررات در حوزه های واردات و صادرات، وضع تعرفه ها و تعیین سهمیه های وارداتی به نفع تولید داخل تغییر یابد.
قبادیان کاهش زمان برای انجام فرآیندهای اداری و ستاندن مجوزهای در ارتباط با تولید را از دیگر راهکارهای توسعه تولید در کشور دانست و تصریح کرد: درشرایط فعلی متاسفانه بعضی از شرکت ها برای دریافت مجوزهای زیست محیطی بعد از دو سال انتظار در نهایت با جواب منفی روبرو می شوند.
طرح های شش گانه وزارت صمت برای پشتیبانی از تولید
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت به بیان برنامه های این معاونت در پشتیبانی از تولید داخل پرداخت و اظهار نمود: توانمند سازی تولید و توسعه اشتغال یکی از برنامه های این معاونت است که این طرح از ۳ سال قبل با عنوان طرح "تاپ" در حال اجرا می باشد. این طرح دو هدف بزرگ "توانمندی سازی تولید در داخل کشور" و "اشتغال منابع انسانی" را نشانه رفته است.
به قول وی در این طرح، از یک سو بنگاه های کشور نیاز و تقاضاهای فناورانه دارند و از طرفی شرکتهای دانش بنیان، پژوهشگاه ها و دانشگاه ها توانمندی فناورانه را برای حل مشکل و رفع نیاز در اختیار دارند و از آنجایی که در این اکوسیستم نوآوری اساتید و دانشجویان بعنوان صاحبان فناوری، حضور دارند، پس قادرند نیازهای فناورانه بنگاه های صنعتی را پاسخ دهند.
این مقام مسوول فارغ التحصیلان تاپ و نخبه­ های دانشگاه­ ها که به سربازی اعزام می شوند را از دیگر عناصر اکوسیستم فناوری کشور نام برد و اظهار داشت: برای پذیرش امریه این دسته از نخبگان، از مقام معظم رهبری مجوز پذیرش ۲۰۰ نفر را برای سال اول دریافت کردیم که بخشی از این افراد پذیرش شده­ اند.
قبادیان "بومی سازی فناوری های ارزبر" را از دیگر طرح های این وزارت خانه ذکر کرد و افزود: این طرح مطالعاتی در انتهای سال ۱۳۹۸ به پایان رسیده و نتایج آن نشان داده است که در حدود ۴۴ میلیارد دلار محصولات فناورانه وارداتی داریم که از این میزان در حدود ۹ میلیارد دلار آن در ارتباط با وزارت صمت است.
وی افزود: با مطالعاتی که از راه محصولات وارداتی و به کمک گمرک انجام دادیم، تعداد ۱۴۰۶ محصول فناورانه وارد کشور می شود که نیاز است بومی سازی شوند. بومی سازی این فناوری ها برای توسعه تولید داخل بسیار راهگشا خواهد بود. ازاین رو لیست این فناوری ها در اختیار دانشگاه ها و پژوهشگاه ها قرار گرفته است.
قبادیان بیشترین محصولات فناورانه وارداتی بخش صمت به کشور را در ارتباط با واردات قطعات خودرو با حجم ۳ میلیارد دلار عنوان نمود و اضافه کرد: برای رفع این نیاز فناورانه طرح تاسیس "شهرک تحقیقاتی و فناوری کاوش" در استان البرز را در دستور کار داریم که این شهرک که ساخته شده است و تا حالا تنها سه واحد تولیدی در آن مستقر شده­ اند که با طرح پیشبینی شده می توانیم در این شهرک شرکتهای دانش بنیان را جمع نماییم و با پشتیبانی از آن­ها، شهرک مستقل در ارتباط با فناوری های حوزه خودرو ایجاد شود.
معاون وزیر صمت طرح ساماندهی و تحول دانشگاه "صنایع و معادن" را برنامه چهارم این وزارت خانه ذکر کرد و اظهار داشت: بر طبق این طرح این دانشگاه به سمت تربیت کیفی نیروهای انسانی حرکت خواهد نمود تا تبدیل به دانشگاه "مهارتی- مشارکتی" شود. به عبارت دیگر دست این دانشگاه در دست بخش صنعت باشد تا نیازهای صنایع را برآورده کند.
وی ابراز امیدواری کرد که نخستین گام های اجرائی این طرح در مهر ماه سالجاری برداشته شود.
قبادیان، افزود: موسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری در این وزارت خانه وجود دارند که به رغم ادغام چهار وزارت خانه، این موسسات در هم ادغام و یا هماهنگ نشده­ اند و به صورت پراکنده فعال می باشند. ازاین رو برنامه ­هایی نیز برای ساماندهی این موسسات در جهت اهداف و مأموریت های وزارت خانه در دست اقدام داریم.
قبادیان راه اندازی "دره فناوری" را از دیگر برنامه های وزارت صمت دانست و ابراز امیدواری کرد تا امسال اجرائی شود. او در آخر طرح جذب و بکارگیری ۵۰۰ نخبه دانشگاهی، پس از ارائه آموزش های مورد نیاز از طرف دانشگاه صنایع و معادن را از دیگر برنامه های وزارت صمت نام برد.




منبع:

1400/01/14
23:41:27
0.0 / 5
881
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
هوا فضا هوافضا