هوافضا- علوم هوا فضا

خودرو های میلیاردی، گواهی اسقاط ۳۵ میلیونی

خودرو های میلیاردی، گواهی اسقاط ۳۵ میلیونی

به گزارش هوا فضا، در صورتیکه قیمت کارخانه ای و آزاد خودرو ها در سه سال قبل چند برابر شده و به مرزهای چند میلیاردی رسیده، نرخ گواهی اسقاط خودرو های سواری فرسوده همچنان روی مبلغ 35 میلیون تومان تثبیت شده و در اطلاعیه اخیر ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل هم آمده است. تناقضی که بی گمان انگیزه مالکان برای تحویل خودرو های فرسوده و جایگزینی آنرا به پایین ترین میزان می رساند.



به گزارش هوا فضا به نقل از خبر آنلاین، در ایام اخیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودرو های فرسوده طی اطلاعیه ای اعلام نمود که نرخ گواهی اسقاط تا اطلاع ثانویه برمبنای نرخ مصوب سازمان دفاع از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان یعنی همان نرخ قبلی (۳۵ میلیون تومان) برای خودورهای سواری باقی خواهد ماند.

ایسنا در خبری نوشت: در این اطلاعیه آمده است:

« عطف به مکاتبه انجمن صنفی مراکز اسقاط بازیافت درباب نرخ جدید گواهی اسقاط خودرو های فرسوده به اطلاع کلیه مراکز اسقاط و بازیافت میرساند تا زمان تعیین و تکلیف برورزرسانی یا عدم به روزرسانی نرخ گواهی های اسقاط موجود در مخازن مراکز اسقاط مراکز اسقاطی که تمایل به عرضه گواهی اسقاط با نرخ فعلی گواهی سواری ۳۵ میلیون تومانی را داشته باشند می توانند با اولویت بالا در ساز و کار عرضه و تقاضا سامانه نوسازی ناوگان قرار گرفته و نسبت به فروش نقدی گواهی های اسقاط خود اقدام نمایند.»

این در صورتی است که در اواخر بهمن ماه سال ۱۴۰۴، فرشاد مقیمی - رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران - اعلام نمود که درباب مبحث بروزرسانی قیمت گواهی های اسقاط هم جلسات نهائی با سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان برگزار شده و یک نشست جمع بندی در پیش است و باتوجه به افزایش قابل توجه قیمت خودرو طی دو سال قبل و تأثیر آن بر انگیزه مالکان خودرو های فرسوده، تصمیم گیری نهائی در این مورد بعد از برگزاری جلسه مذکور اعلام خواهد شد.

با این حال، با وجود آن که قیمت خودرو از زمان ابلاغ قانون ساماندهی صنعت خودرو در خرداد ماه سال ۱۴۰۱ تا امروز هم در قیمت کارخانه و هم در قیمت بازار آزاد با افزایش شایان توجهی روبرو شده است، اما قیمت گواهی اسقاط خودرو تا امروز همان نرخ ۳۵ میلیون تومان است که می تواند یکی از با اهمیت ترین انگیزه های عدم رجوع مالکان خودرو ها برای جایگزینی خودرو فرسوده خود با خودرو های نو باشد.

برای مثال در خرداد ماه ۱۴۰۲ یعنی سه سال پیش قیمت کارخانه پژو ۲۰۷ دنده ای با سقف شیشه ای ۳۴۰ میلیون تومان و در بازار ۶۶۰ میلیون تومان، قیمت کارخانه دنا پلاس توربوشارژ ۵۴۰ میلیون تومان و در بازار ۸۷۰ میلیون تومان، قیمت کارخانه تارا دنده ای ۳۹۰ میلیون تومان و در بازار ۶۷۵ میلیون تومان، قیمت کارخانه ساینا ۲۸۰ میلیون تومان و در بازار ۳۳۰ میلیون تومان، قیمت کارخانه کوئیک اس ۲۷۰ میلیون تومان و در بازار ۳۵۰ میلیون تومان و قیمت شاهین دنده ای در کارخانه ۴۲۵ میلیون تومان و در بازار ۵۷۵ میلیون تومان بود.

اما قیمت گواهی اسقاط خودرو از آن زمان تا امروز نه فقط افزایش نداشته بلکه بدون هیچ تغییری ثابت مانده است که خود عاملی برای کاهش یا عدم انگیزه مالکان خودرو های فرسوده برای جایگزینی و اسقاط خودرو های خود با خودرو نو است.

طبق قانون ساماندهی صنعت خودرو، سازمان حمایت موظف است بصورت دوره ای نرخها را بازبینی کند، اما با وجود گذشت سه سال از آن زمان، هیچ بروزرسانی ای صورت نگرفته و این در شرایطی است که خودروسازان تقریباً بصورت فصلی و ماهانه افزایش قیمت داشته اند.

برای مثال در خرداد ماه امسال قیمت کارخانه پژو ۲۰۷ دنده ای با سقف شیشه ای یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان و در بازار دو میلیارد تومان، قیمت کارخانه دنا پلاس توربوشارژ یک میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان و در بازار دو میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان، قیمت کارخانه تارا دنده ای یک میلیارد و ۴۷۰ میلیون تومان و در بازار دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، قیمت کارخانه ساینا ۷۲۰ میلیون تومان و در بازار یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان، قیمت کارخانه کوئیک اس ۷۳۰ میلیون تومان و در بازار یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان و قیمت شاهین دنده ای در کارخانه یک میلیار و ۱۲۰ میلیون تومان و در بازار دو میلیارد تومان بود.

بدون قیمت گواهی اسقاط باید همواره متناسب با افزایش قیمت خودروی نو افزایش داشته باشد تا نقشی «محرک» را برای خروج خودرو های فرسوده ایفا و اگر در وضعیت فعلی این سازوکار اجرا شود، یک خودروی فرسوده بالای مدل ۸۰ می تواند ارزشی در حدود ۲۷۰ میلیون تومان پیدا کند که در این صورت، مالکان با رغبت بیشتری برای تحویل خودرو اقدام خواهند کرد و این در شرایطی است که برمبنای محاسبات اکنون یک خودروی فرسوده مدل ۸۰ ارزشی حدود ۱۱۰ میلیون تومان بیشتر ندارد.

در سال ۱۴۰۳ آمار اسقاط خودرو ها نسبت به سال قبل آن یعنی (۱۴۰۲) جهش شایان توجهی داشت و رکورد اسقاط بالاتر از ۳۴۹ هزار خودرو فرسوده شکسته شد. اما به نظر می آید باتوجه به شرایط فعلی و نرخ گواهی اسقاط خودرو وجود برنامه های جایگزینی و تشویقی برای مالکان خودرو های فرسوده آنگونه که باید مناسب نمی باشد و شاید در انتشار آمارهای مربوط به سال ۱۴۰۴ و حتی سالجاری، در آینده نزدیک گواهی بر این مساله باشد.

۲۱۷


منبع:

1405/03/04
14:16:27
0.0 / 5
82
تگهای خبر: آنلاین , بازی , خودرو
این مطلب هوافضا را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران هوافضا در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
لینک دوستان هوا فضا
هوا فضا
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

هوافضا