علوم هوا فضا

ساخت دوروزه دوربین های تب سنج در شركت های دانش بنیان

ساخت دوروزه دوربین های تب سنج در شركت های دانش بنیان

هوا فضا: پژوهشگران یكی از شركت های دانش بنیان بعد از 25 سال فعالیت در حوزه الكترواپتیك، باتوجه به نیاز و شرایط كشور بعد از شیوع ویروس كرونا توانست دوربین های حرارتی تب سنج را طراحی نموده و بسازد. بگفته پژوهشگران شركت، این دوربین ها آماده تحویل به نهادهای مربوط بمنظور اندازه گیری آنلاین درجه حرارت بدن افراد در اماكن عمومی مانند متروها و بیمارستان ها است.


رامین خوئی، مجری این طرح در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینكه گروه تحقیقاتی ما از ۲۵ سال قبل فعالیت خودرا آغاز نموده است، اظهار داشت: این تیم مجموعه ای از چند شركت فعال است كه در حوزه های الكترواپتیك، طراحی و ساخت ابزار و تجهیزات الكترواپتیكی، مخابرات و الكترونیك و ساخت و طراحی قطعات نیمه رساناها تحقیق و مطالعات انجام می دهد.
وی با اشاره به اینكه این شركت در مدت زندگی ۲۵ ساله خود دستاوردهای مختلفی داشته است، اظهار نمود: همچون این دستاوردهای می توان به طراحی و ساخت كامل سیستم های الكترواپتیكی و لیزر ساخت دوربین های حرارتی یا دوربین های مادون قرمز اشاره نمود.
خوئی با اشاره به جزئیات طراحی و ساخت دوربین های مادون قرمز، توضیح داد: بطور كلی اجسام از خود طیف الكترومغناطیسی تابش می كنند كه این طیف الكترومعناطیسی در درجات و طول موج های متنوعی هستند.
این محقق با تاكید بر این كه اجسام در طیف مشخصی تابش حرارتی دارند كه در طیف مشخص الكترومغناطیسی قرار می گیرند، اشاره كرد: چشم انسان هیچ گاه قادر به دیدن این تابش نیست ولی این تابش در اجسام، بدن انسان و همه موجودات و همه موادی كه در طبیعت هستند وجود دارد.
بگفته وی با آشكارسازی این تابش حرارتی می توان به اطلاعات بسیار زیادی از جسم یا موجود مورد نظر دست یافت.
مجری این طرح افزود: كار دوربین های حرارتی، آشكار سازی اختلاف درجه بین نقاط مختلف یك جسم است؛ بخش های مختلف بدن انسان از سر تا انگشتان پا دارای درجات حرارتی متفاوتی است، بدین جهت اگر با استفاده از دوربین های حرارتی به بدن انسان نگاه شود، مجموعه ای از نقاط كمرنگ و پررنگ دیده می شود كه این نقاط كمرنگ و پررنگ ناشی از اختلاف دمایی هستند كه آشكار سازی شدند.
خوئی افزود: تصور عموم بر این است كه دوربین های حرارتی، میزان درجه حرارت را اندازه گیری می كند كه تصور درستی نیست چونكه می توان با كالیبره كردن این اختلاف و توزیع حرارتی را تبدیل به درجه حرارت كرد.
این دانش آموخته دكتری رشته مهندسی طراحی اپتیك دانشگاه سن پترزبورگ روسیه با اشاره به اینكه از این پروسه در دوربین های حرارتی تب سنج استفاده كردیم، اشاره كرد: ما در طراحی دوربین های حرارتی، با پردازش تصویر می توانیم با دقت خوبی، دمای مختلف جسم را اندازه گیری و تبدیل به درجه حرارت نماییم.
وی با اشاره به اینكه هم اكنون این دوربین در این شركت طراحی و ساخته شده است، اشاره كرد: طراحی و ساخت دوربین های تب سنجی و نرم افزار نویسی آن باتوجه به شیوع ویروس كرونا در كشور اجرایی شده كه اجرای این طرح در مدت یك تا دو روز انجام شده است.
خوئی یكی از مسایل مهم در شناسایی افراد مبتلا به كرونا ویروس را اندازه گیری تب دانست و تصریح كرد: برمبنای تاكیدات مسئولان سلامت در زمان شیوع این ویروس، در صورتیكه فردی دارای دمای بدن بالایی باشد، مشكوك به مبتلاشدن به این بیماری است و ما با طراحی و ساخت این دوربین می توانیم با پردازش اختلاف دما نقاط مختلف بدن اندازه گیری نماییم.
این محقق با اشاره به مزایای اندازه گیری درجه حرارت دما نسبت به روش های سنتی، اظهار داشت: این دوربین ها به صورت آنلاین و با سرعت بالا مبادرت به اندازه گیری درجه حرارت می كند. بدین جهت در مناطق شلوغ مانند ایستگاه های مترو، بیمارستان ها و فرودگاه ها می توان به راحتی از آنها بهره برد.
وی افزود: در صورتیكه فردی در میدان دید دوربین های حرارتی قرار گیرد، درجه حرارت آنها مشخص می شود و در صورتیكه فردی گرفتار تب باشد، آلارمی ارسال می شود كه دمای پیكر شخص مورد نظر از حد نرمال بیشتر است و می توان فرد را از جمعیت خارج كرده و اقدامات پزشكی را برای او انجام داد.
خوئی اضافه كرد: دوربین های حرارتی تب سنج مورد تایید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفته و مقرر است از این دوربین تحویل نهادها و ارگان های مربوطه داده شود.
وی درباب استفاده از این دوربین ها بر روی ربات ها و پهپادها برای شرایط شیوع ویروس كرونا، اشاره كرد: از آنجایی كه این دوربین ها به صورت آنلاین است و بدون دخالت انسان ماموریت های تعیین شده را اجرایی می كند، در صورتیكه ربات های آن موجود باشد این امكان وجود دارد كه دوربین ها به همراه ربات ها كاربردی شوند.
خویی در پاسخ به این پرسش كه در صورت كاهش شیوع ویروس كرونا، چه كاربردهایی می توان از این دوربین انتظار داشت، اظهار داشت: كاربردهای این دوربین ها بسیار زیاد است به شكلی كه از آن می توان در صنایع برق بعنوان عیب یاب كابل های فشار قوی، در صنایع خودرو بعنوان تستر نشتی اتاق های رنگ و یا برای نشتی كوره ها بهره برد.
این محقق افزود: علاوه بر آن در ارگان هایی كه در زمینه های تامین و صرفه جویی انرژی فعال می باشند، می توان از این دوربین ها استفاده نمود. این دوربین ها قادر به یافتن نقاط اتلاف انرژی در ساختمان ها هستند و با انجام تغییرات در این نقاط می توان از اتلاف انرژی در ساختمان ها جلوگیری كرد.
بگفته مجری طرح، ابعاد این دوربین ها از سال ۲۰۰۰ میلادی كوچك شده و از این طریق توانسته وارد زندگی مردم شود و كاربردهای خودرا پیدا كرده است.
خوئی اساس كار دوربین های حرارتی تب سنج را مادون قرمز ذكر كرد و اضافه كرد: تابش حرارتی در طیف الكترومغناطیسی دارای طول موج است و آشكارسازهای این دوربین می توانند این طول موج های مشخص را آشكار كنند و توزیع حرارتی را پیدا می كنند و این توزیع حرارتی نشان میدهد كه كدام بخش از جسم دارای حرارات بالا و كدامیك حرارت كمتر است.
وی ابراز امیدواری كرد كه این نوع دوربین ها بتواند در حوزه های مختلف و در زندگی مردم، كاربردهای خودرا بیابد.




منبع:

1398/12/14
13:22:38
5.0 / 5
3831
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
هوا فضا هوافضا