هوافضا- علوم هوایی
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری:

دانشگاه ها باید بودجه خودرا از ارتباط با صنعت تامین کنند

دانشگاه ها باید بودجه خودرا از ارتباط با صنعت تامین کنند

به گزارش هوا فضا خراسان رضوی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار داشت:  دانشگاهی که با پول دولت کار می کند هیچ تعاملی با جامعه خود ندارد. برای تغییر این اکوسیستم ابتدا باید تفکرات را تغییر و آنها را به سمت نوآوری ها سوق داد و این تحول تنها به دست خود این افراد صورت می گیرد.



دکتر سورنا ستاری در سلسله نشست های مجازی مبنا با موضوع «تبیین تاثیر تدابیر و سیاست های راهبردی رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیشرفت علم و فناوری»، اظهار نمود: ما از یک تاریخ درخشان قدیمی در زمینه های مختلف تجارت، فناوری، دانش، علم و... برخوردار هستیم که دنیا به رسمیت شناخته است. اما در طول این ۲۰۰ سال قبل و بطور اخص از زمانی که نفت کشف شد، این ساختار فکری تغییر پیدا کرد. بدین منظور؛ ما که چهار تا پنج هزار سال تاریخ کارآفرینی داریم حالا افراد دنبال کارآفرینی نمی روند.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری اشاره کرد: همه به دنبال این هستند که در جایی استخدام شوند. این آن تفکر است که باید تغییر پیدا کند. یک تفکر نفتی و یک ساختار دولتی و حکومتی که در تمام بخش های مختلف پر از کارمند شده و قوانین متناقض که از سیستم دولتی یک سنگ ساخته و نمی توانیم به این راحتی تغییرات را ایجاد و نوآوری نماییم برای اینکه غیرقابل نفوذ شده است و هیچ انعطافی ندارد. همین ساختار فکری را در بخش خصوصی شاهد می باشیم، بعنوان مثال ساختار حوزه اتاق تجاری که البته در این چند سال تغییراتی ایجاد شده، اما در کار واردات هستند و ما اکوسیستم صادرات نداریم.

وی بیان کرد: سیستم سنتی بخش خصوصی هنوز حاکم است و این سنت تفاوت زیادی با سیستم دولتی سخت و سنگی که در مورد آن صحبت می نماییم، ندارد چونکه در مقابل تغییرات و نوآوری ها مقاومت می کند و ساختار وارداتی شده است. اگر شرکتها را مشاهده کنید همه واردات و صادرات دارند اما باید دید که نقش کدام یک پررنگ تر است. این فرهنگ در صنعت حاکم است و ما صنعت نداریم بلکه کارخانه داریم. زمانی که خط تولید بدون این که دانش، فکر و فرهنگ آن منتقل شود از خارج کشور وارد و تصور می نماییم تولید محصول موجب پیشرفت می شود شاهد مشکلاتی خواهیم بود.

ستاری عنوان کرد: صنعت مکانی است که افراد طراحی، ماشین سازی می کنند یا خودرو را خودمان طراحی و در نهایت می سازیم. اما در بیشتر موارد شاهد اینگونه صنعت ها نیستیم. همین مورد در برخی از دانشگاه ها وجود دارد. دانشگاه هایی وجود دارند که صد در صد بودجه شان را از دولت می گیرند و الان می گوییم که یک درصد یا ۲درصد از بودجه را برای پژوهش در نظر بگیرید، ندارند. اگر هم که اعتباری داشته باشند برای خوابگاه و موارد دیگر هزینه می شود و این نوع از دانشگاه ها تعاملی با بیرون ندارند.

وی افزود: دانشگاهی که می خواهد با محیط بیرون تعامل داشته باشد باید عدد قابل توجهی از درآمد خودرا از محل فروش تکنولوژی شرکت های خود و قراردادهای ارتباط با صنعت تامین کند. دانشگاهی که با پول دولت کار می کند هیچ تعاملی با جامعه خود ندارد. برای تغییر این اکوسیستم ابتدا باید تفکرات را تغییر و آنها را به سمت نوآوری ها سوق داد و این تحول تنها به دست خود این افراد صورت می گیرد.

وی اشاره کرد: در تمام ساختارهای دولتی و خصوصی یک فرهنگ غلط توسعه پیدا کرده است. در خوزستان، بزرگسالان به فرزندان خود سفارش می کنند که کارمند شرکت نفت شوند و اصلا برای آنها مهم نیست که این فرزند در ذهن خود چه ایده و نظری دارد و این همان فرهنگ است که از آن سخن می گوییم. برای حل این فرهنگ، نیازمند اکوسیستمی هستیم. اتفاقی که در سالیان اخیر در اکوسیستم نوآوری افتاد. در این اکوسیستم سرمایه های افراد در جیب شان نیست بلکه در ذهن شان نهفته است که حالت پویایی به خود گرفته و زایشی دارد.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار نمود: اگر تعداد شرکت های دانش بنیان، شرکت های خلاق و استارت آپ ها زیاد باشد می توانند با آن سلطه نظام خصوصی و دولتی که حالا وجود دارد، مقابله کنند. همین طور می توانند در زمان تحریم ها هم به فعالیت خود بپردازند. در زمان کرونا شاهد بودیم که این شرکتها چگونه نیازهای کشور را مرتفع کردند و کشور واقعا نیاز داشت.

وی افزود: حالا شرکت های خصوصی وجود دارد که برای نخستین بار در تاریخ کشور بر روی واکسن انسانی فعالیت می نمایند. شرکت های خصوصی که در زمینه های فناوریهای جدید غذا کار می کنند. همین طور شرکت هایی هستند که در زمینه بیوتک، دارو، تجهیزات بسیار پیشرفته مانند سی تی اسکن، ساخت ونتیلاتور و... کار می کنند. تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته با قیمت هایی که در بازار جهانی قریب به ۱۰۰ میلیارد تومان است، حالا توسط این شرکتها در داخل کشور با قیمت های کمتر ایجاد می شود و این امر باید ادامه پیدا کند.

ستاری اظهار داشت: این که ما در زمینه غذا حالا وابستگی داریم و سالی ۷ تا ۱۰ میلیارد دلار کنجاله و ذرت وارد می کنیم؛ همه از بی عقلی و نبود دانش است. دانش آن ممکنست در خیلی از پژوهشکده های ما وجود داشته باشد اما نتوانستند تجاری کنند و هر جا که تعداد شرکت های ما کم بوده، در آن مسیر وابسته تر بودیم.

وی اضافه کرد: بنابراین، ۱۵ سال قبل بود که رهبر انقلاب از اقتصاد دانش بنیان، ارتباط دانشگاه ها با جامعه و حل مشکلات مردم توسط دانشگاه ها صحبت می کردند. این که امروز همه در مورد اقتصاد دانش بنیان صحبت می کنند به سخنان چندین ساله مقام معظم رهبری برمی گردد. در زمینه های جدید مانند نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، سلول های بنیادی نیز به همین صورت بود.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: ایشان در چند سال قبل که کسی این رشته ها را نمی شناخت و حمایت نمی کرد، تشخیص دادند که باید از این رشته ها حمایت شود و کمک کردند پژوهشگاه هایی مانند پژوهشگاه رویان رشد کند. زیرساخت هایی که ما امروز به آنها می بالیم و به حوزه های اقتدار کشور تبدیل گشته اند در سالهای بسیار دور توسط چه کسانی حمایت شده است. ما همه مدیون رهبری هستیم که به توسعه تکنولوژی و فناوری، نیروی انسانی متخصص توجه کرده است.

وی درباب احساس مسئولیت نخبگان بیان کرد: در سند نخبگانی میان استعدادهای برتر علمی با نخبگان تفاوت وجود دارد. فردی که رتبه برتر کنکور می شود یا در المپیاد جهانی رتبه کسب می کند یک استعداد برتر است و نخبه محسوب نمی گردد. نخبه فردی است که در جامعه اطرافش موثر باشد و موضوعی را تغییر دهد. احساس مسئولیت نخبگانی بواسطه این مساله به وجود می آید که ما برای کشورمان چه کرده ایم.

ستاری عنوان کرد: این که از نخبگان استقبال شود احتیاج به یک اکوسیستم دارد که در آن نخبه اهمیت پیدا می کند. دانشجویانی که به خارج کشور می روند به خاطر پول نمی روند، این زیرساختی است که باید ما در اختیار آنها قرار دهیم تا در محیط خود اثرگذار باشند.

وی اضافه کرد: وجود جمهوری اسلامی هم به نوآوری هایش است و ما در زمینه های دفاعی تجربه کردیم که اگر به همان شکل خارجی به حوزه دفاع نگاه نماییم اساسا از آن شکست می خوریم برای اینکه تعداد تجهیزات و نیروی انسانی که آنها تربیت کردند از ما برتری دارد. در صنعت و اقتصاد هم اینگونه است و ما باید بواسطه نوآوری های خودمان توسعه پیدا نماییم. امیدوار هستم که با همکاری همه افراد در دولت و تمام وزرا این حرکتی که شروع شده بطور توالی توسعه پیدا کند و ما نتایج بسیار خوبی داشته باشیم.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری اشاره کرد: همه باید اهتمام نماییم که این اتفاق ادامه پیدا کند و در این جهت گام برداریم تا مشکلات کشور با عقل و دانش حل شود و این دانش منتج به فناوری و محصولی شود که بتواند مشکل کشور را حل کند. هر مشکلی با دانش حل می شود و توسعه فناوری موجب این اتفاق است و امیدوار هستم که همه کمک کنند و این حرکتی که توسط نخبگان و شرکت های مختلف شروع شده بتوانند سرپا بمانند و اتفاقات خوبی برای کشور رقم خورد.





منبع:

1400/09/04
20:32:31
0.0 / 5
874
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
هوا فضا هوافضا