هوافضا- علوم هوا فضا
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان:

سهم نخبگان از اقتصاد کلان باید حداقل ۱۰ درصد افزایش یابد

سهم نخبگان از اقتصاد کلان باید حداقل ۱۰ درصد افزایش یابد

به گزارش هوا فضا، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: با تلاش و پیگیری های مداوم در احکام برنامه هفتم توسعه، بندی گنجانده شده که در انتها این برنامه سهم نخبگان از اقتصاد کلان باید حداقل ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده باشد.



به گزارش هوا فضا به نقل از بنیاد ملی نخبگان، سید سلمان سیدافقهی در برنامه «گفت وگوی ویژه خبری»، اظهار داشت: سیزدهمین دوره همایش ملی نخبگان با هدف تمرکز روی گفتمان سازی جریان نخبگانی و اهمیت دادن حکومت و دولت به نخبگان اجرا شد.
وی اضافه کرد: این همایش تلاش دارد فضا به شکلی مهیا شود که مردم و دولت نسبت به مبحث نخبگان و اهمیت آن آگاه و حساس شوند.
سید افقهی افزود: شعار این همایش بر مبنای آن چه در بنیاد ملی نخبگان پس از سال ها تجربه و تلاش و خطا و برنامه ریزی افراد صاحب نظر انجام شد، پیشرانی نخبگان در پیشرفت در نظر گرفته شد (نخبگان پیشران پیشرفت). از نظر ما نخبه فردی است که در حل مسائل ویژه کشور اثرگذار باشد و این وجه تمایز نخبه با دیگران است.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان افزود: این همایش با دعوت از نخبگان، راهکارهایی که برای بهبود وضعیت کشور در قسمت های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و علمی دارند را بر مبنای فراخوانی که از راه سامانه اطلاعاتی بنیاد ملی نخبگان داده شد، دریافت کرد و حدود ۲۰۰۰ نفر جهت شرکت در این همایش ثبت نام کردند. این افراد پیش تر در برنامه های بنیاد ملی نخبگان مشارکت داشتند و از سمت بنیاد ملی نخبگان هم شناسایی شده بودند.
دریافت پیشنهادات نخبگان و ایجاد شرایط افزایش اثربخشی ایشان در حاکمیت
وی با اشاره به این که بعد از ثبت نام، ایده و نظرات این افراد در یک فرآیند یک و نیم ماهه مورد بررسی قرار گرفت، اشاره کرد: محور این همایش دریافت پیشنهادات نخبگان برای افزایش اثربخشی آنان در حاکمیت بود و در نهایت از بین این افراد، ۷۰۰ نفر برای همایش انتخاب شدند تا در روز اول با رئیس جمهور دیدار کنند و روز دوم به دیدار رهبر معظم انقلاب بروند. شاخص انتخاب این افراد هم میزان مشارکت آنان در برنامه نخبگانی و همینطور امتیاز آنها در بنیاد ملی نخبگان در نظر گرفته شد که این امتیاز وابسته به میزان مشارکت آنان در حل مسائل کشور و یا حضور در طرح هایی مثل شهید احمدی روشن و وزوایی بود.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: از این تعداد، حدود ۴۰۰ درخواست سخنرانی داده شد که پس از یک فرآیند ۴۵ روزه داوری به وسیله دستگاه های مختلف ذی ‎ربط در حوزه نخبگان مثل بنیاد ملی نخبگان، وزارتین علوم و بهداشت و همینطور نهاد رهبری در دانشگاه، سخنرانی هایی را که متناسب با شرایط و نیاز کشور و راهکارهای عملی برای ارتقا حوزه مشخص پیشنهاد داده شده بررسی و در نهایت ۵ نفر را برای سخنرانی در حضور رئیس جمهور انتخاب کردند.
نخبه باید نگاه کلان نسبت به مشکلات کشور داشته باشد
سید افقهی اشاره کرد: یکی از رویکرد های اصلی بنیاد ملی نخبگان اینست که نخبه نگاه کلان نسبت به مشکلات کشور داشته باشد. این همان موضوعی است که رهبری هم از نخبگان مطالبه کردند که جریان را تحلیل کنند و مسائل کشور را به صورت مقطعی و در کوتاه مدت نگاه نکنند.
وی افزود: یکی از عرضه ها در حوزه جمعیت و صدمه های موجود در سقط جنین بود که یک آفت بزرگ است و بخش زیادی از آن در زندگی تکمیل یافته و روابط مشروع رخ می دهد. در این سخنرانی راهکارهایی برای حل این مشکل عرضه شد و رئیس جمهور هم تدبیری صادر کرد در خصوص این که این مساله در حوزه بین دستگاهی است و دستگاه های مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، علمی و پزشکی باید در آن ورود کنند. عرضه بعدی در حوزه اهمیت هوش مصنوعی و نقش آن در آینده سیاسی و اقتصادی کشور بود؛ به این معنا که هوش مصنوعی نه صرفا بعنوان یک فناوری بلکه بعنوان اثری که در آینده کشورها و دولت ها دارد، می تواند دنیا را به دو بخش اتوماسیون شده مبتنی بر هوش مصنوعی و دارای سرمایه و بخش فقیر که از این فنآوری محروم است، تقسیم کند.
دستور پیگیری پیشنهادات نخبگان از جانب رئیس جمهوری
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: مبحث بعد در حوزه درمان بیماریهای خاص و به صورت ویژه بیماری آکوندوپلازی که یک بیماری راجع به کوتاه قامتی است، بود. متأسفانه در ایران سالانه هزار نفر به این بیماری مبتلا می شوند. یکی از نخبگان ما که خود عضو هیأت علمی پژوهشکده علمی ژنتیک است و فرزند خودش گرفتار این مشکل است، پیشنهادی عرضه کرد در خصوص این که این بیماری به وسیله یک دارو تولید شده قابل رفع است و تقاضا داد که با حمایت رئیس جمهور این دارو در ایران و به وسیله این مادر دلسوز بومی سازی شود؛ رئیس جمهور هم حمایت کرد و دستور پیگیری داد.
سید افقهی اظهار داشت: اهمیت زنجیره ارزش در ایجاد فناوری های پیشرفته در کشور، مبحث بعدی سخن امروز بود؛ این که بتوانیم صنایع دانش بنیان بزرگ در کشور ایجاد نماییم که سهم اقتصاد دانش بنیان را در اقتصاد کل کشور بالا برند. این هدف مبتنی بر زنجیره کشش و پوشش است؛ به این معنا که پوشش اساتید در دانشگاه زمانی به نتیجه می رسد که کششی از جانب صنعت وجود داشته باشد. بحث پنجم هم ساختار خود بنیاد و لزوم نقش آفرینی کانون های مردمی در اداره نخبگان بود. برای اجرای هر ۵ پیشنهاد مطرح شده، برنامه ریزی لازم انجام شده است.
شکل گیری دبیرخانه دائمی همایش ملی نخبگان در بنیاد
وی اضافه کرد: دبیرخانه دائمی برای همایش ملی نخبگان را در بنیاد ملی نخبگان شکل دادیم تا پیشنهادات مطرح شده را مورد رصد قرار دهد و هر سال گزارش پیشرفت هایی که در رابطه با این پیشنهادات اتفاق می افتد، به مردم عرضه کنند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: طبق اساسنامه و سند استراتژیک کشور در امور نخبگان که مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است، بنیاد ملی نخبگان نهادی سیاستگذار، تنظیم گر و تسهیلگر است اما به سبب این که بعضی از نهادهای متولی که باید استفاده از نخبگان را در دستورکار خود قرار می دادند مانند دستگاه های اجرایی و یا نهادهای مختلف، وظیفه خویش را در این زمینه انجام ندادند، بنیاد مجبور به تصدی گری در بعضی حوزه ها شد. این در حالیست که نخبگان باید در قسمت های فنی و مهندسی، کشاورزی، سلامت، محیط زیست، انرژی، نفت، پتروشیمی و تمامی حوزه هایی که اقتصاد دارند و قابلیت خلق ارزش افزوده توسط نخبه در آنها وجود دارد، به کار گرفته می شدند.
ضرورت وجود ضمانت اجرایی در دستگاه ها
وی بیان داشت: کم کاری این دستگاهها سبب شد بنیاد با منابع محدود خود حمایت های مالی از نخبگان انجام دهد در صورتیکه شأن بنیاد ملی نخبگان اینست که با بهره گیری از جایگاهی که ذیل ریاست جمهوری دارد و ساختاری که عمود بر ساختار دولت می باشد و با هیچ وزارتخانه ای تعارض منافع ندارد، بتواند بعنوان یک تنظیم گر، تقسیم کار ملی در حوزه نخبگان را انجام دهد؛ این یعنی بنیاد نقش دستگاه های مختلف را در حوزه نخبگانی تعیین کند. البته این کافی نیست چون که ضمانت اجرایی چنین تقسیم کاری باید مشخص باشد.
تشکیل قرارگاه متمرکز و رصدخانه ملی نخبگان
سید افقهی اشاره کرد: برای نیل به این هدف، بنیاد در قدم اول با ارسال نامه به معاون اول رئیس جمهور خواهان تشکیل قرارگاه متمرکز و یک رصدخانه ملی نخبگان شد که این رصدخانه ملی وظیفه دارد وضعیت نخبگان را در همه حوزه های اشتغال و تحصیل و معیشت به صورت متمرکز رصد کند. این امر تابحال در بنیاد ملی نخبگان وجود نداشته و به صورت برون سپاری به یک مجموعه بیرون از بنیاد سپرده شده بود که البته این روند آفت هایی هم به دنبال داشت و بعنوان نمونه آمار ضد و نقیضی است که در حوزه مهاجرت منتشر می شود.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان افزود: این رصدخانه ملی آمارهای مختلف را مبتنی بر وضعیت نخبگان به صورت مجتمع در اختیار خواهد داشت در صورتیکه پیش تر اطلاعات نخبگان به صورت خود اظهاری بود.
همکاری بنیاد و سازمان اداری استخدامی برای حل مبحث اشتغال نخبگان
وی تصریح کرد: سازمان اداری استخدامی در مبحث جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی همکاری بسیار خوبی را با بنیاد ملی نخبگان داشت و در یک فرآیند فوق برنامه زمینه را برای استخدام هزار نفر از نخبگان در دستگاهها و نهادهای مختلف فراهم نمود و این افراد را به دستگاه دولتی مربوط به معرفی نمود اما بعضاً افراد یا در دوره های بدو استخدام منتظر هستند یا وعده هایی که به آنان داده شده، همچنان محقق نشده است. در بعضی موارد هم مسئول مربوطه تغییر کرده و مسئول جدید تعهدی نسبت به قول های مسئول قبل نداشته است. علاوه بر آن، در ماه چندین مراجعه به بنیاد ملی نخبگان از جانب نخبگان به انجام می رسد که از دستگاه های اجرایی گلایه مند هستند چون کار متناسب با شأن نخبگی به آنان داده نشده است؛ ازاین رو مبحث مشکل جذب در دستگاه اجرایی تنها به یک دستگاه اختصاص ندارد البته ما آمار دقیق از نحوه و کیفیت همکاری همه دستگاهها با این بخشنامه داریم.
سهم نخبگان از اقتصاد کلان باید حداقل ۱۰ درصد افزایش یابد
سید افقهی بیان داشت: با تلاش و پیگیری های مداوم در احکام برنامه هفتم توسعه، بندی گنجانده شده که در انتها این برنامه سهم نخبگان از اقتصاد کلان باید حداقل ۱۰ درصد بالا رفته باشد البته این مهم احتیاج به همت جمعی و عزم ملی همه دستگاهها دارد و بنیاد ملی نخبگان به تنهایی نمی تواند این هدف را محقق کند.
وی با اعلان اینکه مخاطب اصلی بنیاد در لایه تربیت دانش آموز، مدارس و وزارت آموزش وپرورش و در لایه دانشجویی، وزارت علوم و اساتید هستند، گفت: امسال زمینه استخدام ۵۰۰۰ نخبه در دستگاه های اجرایی فراهم خواهد شد. در کنار آن با بخشنامه رصد و پایش که با همکاری سازمان اداری و استخدامی اجرایی می شود، فعالیت افراد در دستگاه های مربوطه رصد خواهد شد تا فرد در شغل متناسب با شأن نخبگی مشغول شود.
بورسیه صنعتی و اشتغال نخبگان
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد: اجرای طرح بورسیه صنعتی دیگر اقدام بنیاد ملی نخبگان برای اشتغال نخبگان بود. در این طرح رتبه های زیر ۲۰۰۰ کنکور سراسری بر مبنای بوم قبولی، به صنایع منطقه معرفی می گردند تا در این صنایع بر مبنای نیازها و ظرفیت هایی که از پیش شناسایی شده در آینده به کار گرفته شوند. برای اجرای این طرح با همکاری وزارت علوم، رشته های مربوط در دفترچه کنکور سراسری گنجانده شد.
هر نخبه، یک حساب کاربری
وی در انتها اشاره کرد: بنیاد ملی نخبگان درحال ایجاد یک پلت فرم و سکو جامع نخبگانی است که بتواند کارهای نخبگانی را به صورت همزمان و به صورت لحظه رصد کند. در این پلت فرم هر نخبه یک حساب کاربری خواهد داشت و در آن میتوان با فرد و نخبه ارتباط گرفت و نظام عرضه و تقاضا و زنجیره ارزش که امروز هم رئیس جمهور بر آن تاکید کرد، در این سامانه با تشکیل ارتباط بین حاکمیت جامعه صنعت و نخبگان تکمیل کرد.


منبع:

1402/07/28
18:35:38
0.0 / 5
306
تگهای خبر: آموزش , دانش بنیان , دستگاه , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
هوا فضا هوافضا