هوافضا- علوم هوایی
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت وگو با هوا فضا:

چاپ مقالات پژوهشی در سطح بین الملل مشکلات کشور را حل نمی کند

چاپ مقالات پژوهشی در سطح بین الملل مشکلات کشور را حل نمی کند

هوا فضا: به گزارش هوا فضا، یک پژوهشگر با اشاره به اینکه هدف از پژوهش باید حل مشکلات جامعه باشد، اظهار داشت: چاپ مقالات در سطح بین المللی لزوما مشکل کشور را حل نمی‍کند و سطح سواد هم افزایش نم‍ی یابد.


شاهین رفیعی، عضو هیات علمی گروه مهندسی ماشین های کشاورزی دانشگاه تهران در گفتگو با ایسنا، در رابطه با تاکید و لزوم نگاشتن مقالات در پایگاه های استنادی اظهار داشت: صحبت هایم را با چند پرسش آغاز می کنم، «آیا باید صرفاً دنبال رشد مجلات در پایگاه های استنادی باشیم؟» یا «باید برای پژوهش شاخصهای دیگر هم گذاشته شود؟» هم اکنون «چند درصد از پژوهش های ما مشکل کشور را حل می کند؛ حتی اگر مقاله ای هم چاپ نشود؟»، «آیا مشکلات کشور با افزایش مقالات بین المللی حل شده است؟»، مقالاتی وجود دارند که به جهت اینکه در مجلات منتشر شوند، باید پول پرداخت کرد و هنگامی که مقاله چاپ می شود، اگر دانشجویان بخواهند از اطلاعات مقاله استفاده کنند، باید پول به دلار بدهند، آیا این روش درست است؟
وی با تکیه بر این که انگیزه نخست برای انجام پژوهش نباید چاپ مقاله بین المللی باشد، افزود: بلکه هدف از پژوهش باید حل مشکلات جامعه باشد. باید شرکتهای خصوصی، کارخانجات و دولت مشکلات را تعریف کنند. از طرفی از دانشگاهیان برای حل مشکلات کشور کمک بخواهند. طبق یکی از قوانین باید بخشی از بودجه صنایع برای تحقیقات و دانشگاه هزینه شود. در کشورهای خارجی سیاست های مالیاتی و انگیزشی برای ارتباط صنعت و دانشگاه گذاشته شده است. اگر بخش خصوصی در بورسیه کردن و انجام پژوهش از پژوهشگران و محققان حمایت کند، از مالیات آنها کم می شود. یعنی دولت سیاست هایی گذاشته ارتباط بین دانشگاه و بازار آزاد قویی شود.
این پژوهشگر افزود: متاسفانه در کشور ما از کارمندان دولت خوب مالیات دریافت می کنند؛ اما در دریافت مالیات از شرکتهای خصوصی کوتاهی می شود. برای نمونه یک مرکز تحقیقاتی در وزارت کشاورزی با حضور ۲۵۰۰ هیات علمی تاسیس شده است، دولت بودجه را در اختیار آن مرکز قرار می دهد، آن مرکز تعیین می کند برای انجام تحقیقات از دانشگاه کمک بگیرد یا خیر. این مورد یعنی اصالت دانشگاه نادیده گرفته شده است. حال سوال اینجاست، به چه میزان در حوزه کشاورزی، وزارت کشاوزی توانسته مساله محور تحقیقات را پیش ببرد و به چه میزان از دانشگاه ها کمک خواسته است؟ از بنده بعنوان هیات علمی از جانب وزارت علوم و وزارت کشاورزی خواسته ای وجود نداشته است، اگر خواسته ای هم بوده در مورد نگاشتن مقاله برای دریافت امتیاز است. درست است، اگر امکانات وجود داشته باشد، مقالات را در سطح بین المللی به چاپ می رسانیم؛ اما لزوما با چاپ مقاله، مشکل کشور حل نمی شود و سطح سواد هم افزایش نمی یابد.
رفیعی بیان نمود: زمانی طبق آئین نامه جذب دانشجو در سطح دکتری یکی از امتیازات نگاشتن مقاله بود و این مورد انگیزه ای برای دانشجو به شمار می آمد تا مقاله تدوین کند. هم اکنون به علت صندلی اضافه یا برابری در مقطع تحصیلات تکمیلی، دانشجویان انگیزه ای برای نوشتن مقاله ندارند. بنابراین اگر تعریف درستی از پژوهش نداشته باشیم، با تغییر شرایط از انگیزه دانشجویان برای نوشتن مقاله هم کم می شود. باید تاکید کنم، تعریف درستی از پژوهش در کشور وجود ندارد و هنگامی یک رفتاری بوجود آمده است، نمی توان خیلی سریع آن رفتار را اصلاح کرد.




منبع:

1403/01/28
09:01:56
0.0 / 5
232
تگهای خبر: وزارت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
هوا فضا هوافضا