علوم هوا فضا
دستیار ویژه رئیس بنیاد ملی نخبگان:

وضعیت ایران در شاخص مهاجرت نخبگان بحرانی نیست

وضعیت ایران در شاخص مهاجرت نخبگان بحرانی نیست

به گزارش هوا فضا، دستیار ویژه رییس بنیاد ملی نخبگان در امور مستعدان و آینده سازان اظهار داشت: ایران نسبت به سایر کشورهاوضعیت حادی درمهاجرت نخبگان ندارد و به نسبت جامعه نخبگانی بخش زیادی از آنها در کشور می مانند.



رسول محمدقلی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به راه اندازی رصدخانه مهاجرت نخبگان توسط بنیاد اظهار داشت: مطابق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مرجع اصلی رصد وضعیت نخبگان، بنیاد ملی نخبگان است. رصد، ابزار بنیاد است و اگر بنیاد رصد نداشته باشد و نداند چه کسی داخل کشور و یا خارج است و چه کسانی قصد مهاجرت دارند یا چه کسانی قصد بازگشت به کشور دارند، نمی تواند در نظام تصمیم گیری، طراحی، برنامه ریزی و ایجاد راهبردها و استراتژی ها موفق عمل کند.
دستیار ویژه رییس بنیاد ملی نخبگان در امور مستعدان و آینده سازان اشاره کرد: مادامی که این رصد را نداشته باشیم و بخواهیم به اطلاعات انتشار یافته بیرونی متکی باشیم، نمی توان تصمیم گیری درستی داشت چونکه بعضاً اطلاعاتی که توسط برخی مراکز منتشر می شود، متقن و صحیح نیست. بطور مثال سال قبل اعلام گردید خیلی از نخبگان حوزه پزشکی درحال مهاجرت از کشور هستند، آیا این آمار می تواند مبنای تصمیم ما باشد؟ بطور قطع خیر و کسی آنرا نخواهد پذیرفت. به همین جهت بر طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، بنیاد در یکسال گذشته تیمی را برای این کار مستقر کرد و از تمام بانکهای اطلاعاتی که می تواند به این مساله کمک نماید، بهره مند شد.
محمدقلی اشاره کرد: برخی مؤسسات بیرونی ممکنست اطلاعاتی از مهاجرت نخبگان از ایران منتشر کند اما دسترسی به بسیاری از داده های مهم را ندارد. بطور مثال اطلاعات مربوط به ترجمه مدرک در سازمان امور دانشجویان ثبت می شود و همه به این اطلاعات به سبب محرمانگی دسترسی ندارند و یا وزارت امور خارجه آمار ورود و خروج افراد را در اختیار دارد.
وی در توضیح بیشتر اضافه کرد: در گذشته اعلام گردید مهاجرت یک گروه از جامعه نخبگان بالا رفته و مبنای آنها نیز فقط ترجمه مدرک بوده اما آیا فقط ترجمه مدرک نشان دهنده افزایش مهاجرت است؟ خیر. چرا برخی ها برای فرصت مطالعاتی ۳ یا ۶ ماهه و یا موقعیت شغلی (موقت) و … درخواست ترجمه مدرک می دهند؛ یا اصلاً ممکنست برخی افراد هم در ایران و هم در یک کشور دیگر مشغول بکار هستند.
دستیار ویژه رییس بنیاد ملی نخبگان در امور مستعدان و آینده سازان افزود: باتوجه به گستره فضای بستر الکترونیک و تبادلاتی که در این بستر است، اساتیدی هم اکنون داریم که در یک کشور اروپایی تحصیل کرده و همین الان استاد راه دور آن کشور شمرده می شود و در حقیقت جزو اساتید پژوهشی مؤثر و جزو صاحب کرسی آن دانشگاه یا پژوهشگاه است.
وی ضمن تاکید بر این که وضعیت ایران نسبت به کلان کشورها وضعیت حادی در مهاجرت نخبگان نیست، اظهار داشت: به نسبت جمعیت جامعه نخبگانی بخش زیادی از نخبگان ما در ایران ماندگاری دارند. بطورمثال فرض کنید عمده نخبگانی که بر روی آنها تمرکز بیشتری می شود مثل رتبه های برتر کنکور و المپیادی ها بخش زیادی از اینها در کشور می مانند و یا برخی می روند و به ایران بازمی گردند. درست است که ما دوست داریم نخبگان ما در کشور بمانند اما برخی ها شاید صلاح باشد چند سالی در کشور دیگری کار مطالعاتی انجام دهند و بازگردند.
محمدقلی اضافه کرد: بنیاد ملی نخبگان باید فضای تعاملی با نخبگان بوجود آورد ولو این که انتخاب فرد نخبه مهاجرت دائمی باشد و ما نباید این افراد را از دست رفته بدانیم. بر فرض فردی انتخاب نموده به یک کشور اروپایی مهاجرت کند و مقیم آن کشور شود، بنیاد باید به این مساله به عنوان یک فرصت نگاه کند و تبادلات و تعاملات علمی را با این افراد حفظ کند. ما مهاجرت نخبگان را نباید تهدید تلقی نکنیم.
وی افزود: عمده این عزیزان وقتی در پیمایش بنیاد شرکت کردند، نتایج نشان داد حس وطن دوستی و خدمت به وطن عمده کسانی که از ایران رفتند و مهاجر و مقیم شدند، بسیار زیاد است و درصد بالایی از آنها مشتاق تبادل و تعامل علمی جدی با ایران برای رشد و پیشرفت کشور هستیم. با این نگاه فرض کند یک تعدادی مقیم شدند دیگر تهدید نیست این یک فرصت است بالاخره یک نماینده در بهترین دانشگاه دنیا دارید.
این مقام مسئول بنیاد ملی نخبگان در آخر اصرار کرد که بنیاد در کنار شناسایی و رصد، باید زمینه لازم را برای تبادل و تعاملات علمی با نخبگانی که مهاجرت کرده اند، فراهم آورد.


منبع:

1403/07/13
11:32:28
0.0 / 5
267
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
هوا فضا هوافضا