علوم هوا فضا
دانشیار گروه زیست شناسی دانشكده علوم دانشگاه فردوسی مشهد مطرح كرد

كوپه پودا كشف شده، نخستین حلقه در زنجیره غذایی دریا

كوپه پودا كشف شده، نخستین حلقه در زنجیره غذایی دریا

خراسان رضوی دانشیار زیست شناسی دانشكده علوم دانشگاه فردوسی مشهد اظهار داشت: كوپه پودا، نخستین حلقه زنجیره غذایی در محیط های دریایی و حلقه اتصال بین تولیدكنندگان و سایر مصرف كنندگان محسوب می شوند. كوپه پوداها از تولید كنندگان اولین در محیط های دریایی كه شامل جلبك های آبزی و فیتوپلانكتون ها می شود، تغذیه می كنند.



امید میرشمسی در گفت و گو با ایسنا درباب کشف یک جنس و گونه جدید از سخت پوستان در خلیج فارس، اظهار نمود: یک رساله دکتری در گروه زیست شناسی طی سال های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ انجام شد. در این رساله یکی از دانشجویان گروه زیست شناسی بر روی یکی از انواع سخت پوستان در خلیج فارس و دریای عمان که به «کوپه پودا» یا اصطلاحا «پارو پایان» معروف هستند، مطالعه ای انجام داد.

وی در ارتباط با خاصیت های پارو پایان، اضافه کرد: پاروپایان جزو سخت پوستان آبزی محسوب می شوند و خویشاوندان کوچک جثه گروه های میگوها و خرچنگ ها هستند. علت نامگذاری آنها به پاروپایان به این علت است که پای این موجودات در آخر حالت پهن و پارو شکل دارد. از نظر تنوع نیز موجودات بسیار متنوعی هستند. در خشکی حشرات را بعنوان متنوع ترین گروه جانوری می شناسیم برای اینکه تعداد گونه های آنها از سایر گروه های جانوری بیشتر است. در محیط های دریایی و آبی نیز کوپه پوداها چنین وضعی دارند به همین دلیل کوپه پودا در محیط های دریایی از لحاظ گستردگی و تنوعی که دارد معادل حشرات شناخته می شوند.

دانشیار زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه «تا به امروز حدودا ۱۰ هزار از این گونه شناخته شده است»، افزود: هنوز گونه های دیگری وجود دارد که ناشناخته هستند و حدس زده می شود تا یک دهه آینده تعداد این گونه دو برابر شود. در اکوسیستم های آبی متفاوت که شامل آب شیرین، شور، دریا و اقیانوس می شود این گونه ها می توانند زندگی کنند. این گونه جدید که در این رساله روی آن مطالعه شده است، دارای اندازه ای کمتر از یک میلیمتر است و در بزرگترین حالت به یک میلیمتر می رسد و موجودات بسیار خرد جثه ای هستند.

نویسنده مسئول این پژوهش در ارتباط با اهمیت این موجودات، اشاره کرد: این موجودات نخستین حلقه زنجیره غذایی در محیط های دریایی و حلقه اتصال بین تولیدکنندگان و سایر مصرف کنندگان محسوب می شوند و جانورانی هستند که از تولید کنندگان اولیه در محیط های دریایی که شامل جلبک های آبزی و فیتوپلانکتون ها می شود، تغذیه می کنند. پاروپایان انرژی دریافتی از حلقه اولیه تولیدکنندگان را به حلقه های بالاتر زنجیره غذایی منتقل می کنند. به این معنا که منابع غذایی انسان که از دریا به دست می آیند، وابسته به این جانوران خرد جثه است.

میرشمسی بیان کرد: پاروپای کشف شده در این مقاله، از نظر جنس و گونه جدید است. بدین سبب جنس جدیدی با نام “pseudoneotachidius" توصیف شد و گونه جدید نیز به نام "P.siNuspersici" که معادل لاتین خلیج فارس است، نام گذاری شد. قبل از انجام این رساله اطلاعاتی از گونه پاروپایان وجود نداشت، اما پس از انجام این رساله ۵۰ رکورد جدید از این سخت پوستان شناسایی شد که ۲۵ گونه از آنها گونه ای کاملا جدید برای علم بوده و باید توصیف شوند.

فاطمه نظری نویسنده این رساله دکتری در ادامه این گفت و گو اظهار نمود: پاروپایان از آنجایی که دارای ارزش غذایی بالا بوده، به سادگی قابل پرورش هستند و همین طور در زنجیره دریایی و خصوصا آب شیرین نقش مهمی دارند. در صورت حذف شدن این گونه از زنجیره غذایی دریا اکوسیستم کاملا بهم خواهد ریخت برای اینکه این گونه یک رابط غذایی میان فیتوپلانکتون ها و مصرف کنندگان بعدی هستند، بدین سبب باوجود نبود امکانات لازم و سختی انجام دادن این کار آغاز به تحقیق در ارتباط با این جانوران در چارچوب رساله دکتری کردم.

این عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت اضافه کرد: همه موجودات در بوم شناختی و اکوسیستم محیط اطراف خود نقش دارند، مسئله مهم این است که ما باید محیط اطراف خودرا بشناسیم و تلاش نماییم تا پروژه های خودرا در امتداد حفظ محیط زیست اطراف خود پیش ببریم. با کمبود امکانات زیادی در زمینه شناخت این نوع گونه های جانوری روبه رو هستیم. برای مثال با مرکز اقیانوس شناسی تماسی برقرار کردم تا با همکاری آنها بتوانم نمونه هایی را از اعماق اقیانوس برداشت کنم. با این وجود هیچ همکاری دراین زمینه صورت نگرفت و اعلام نمودند که برای دسترسی به نمونه های عمق اقیانوس باید آنها را خریداری نماییم.

این دانش آموخته دکتری زیست شناسی دانشگاه فردوسی تشریح کرد: باوجود اینکه نمونه برداری خصوصا برای بانوان با دشواری هایی روبه رو است با این وجود برای نمونه گیری این پژوهش از ماهشهر شروع و تا مرزهای پاکستان رفتم. درحال حاضر برای کار بر نمونه های عمق دریا نیازمند استفاده از کشتی هستم. یکی از مراکزی که دراین زمینه توانایی همکاری با ما را دارند مرکز اقیانوس شناسی است. باوجود اینکه ارسال نمونه ها به خارج از کشور برای شناسایی گونه ها توسط متخصصان خارجی وجود دارد، اما ترجیح می دهم که با هزینه شخصی خود روی این نمونه ها کار کنم و در آخر نمونه ها را با ذکر نام خلیج فارس و عنوان یک پژوهشگر ایرانی ثبت کنم.





منبع:

1399/07/21
14:56:01
5.0 / 5
1593
تگهای خبر: سیستم , ناسا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
هوا فضا هوافضا