علوم هوا فضا

۳ طرح اشتغال زایی دانش بنیان در دستور کار معاونت فناوری وزارت علوم

۳ طرح اشتغال زایی دانش بنیان در دستور کار معاونت فناوری وزارت علوم

معاون فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از اجرای سه طرح اشتغال زایی دانش بنیان در این وزارت خانه اطلاع داد و اظهار داشت: این سه طرح با هدف افزایش مهارت ها و استعدادهای دانش آموختگان و دانشجویان و ایجاد فرصت های شغلی برای دانش آموختگان و دانشجویان و همینطور پیشگیری از خروج نخبگان در دستور کار است.


به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، دکتر علی خیرالدین در نشست هم اندیشی رؤسای دانشگاه های کشور بر لزوم صیانت از رتبه ایران در تولید فناوری تاکید کرد و اظهار داشت: در سال ۲۰۱۱ رتبه ایران در تولیدات فناوری ۹۵ و در سال ۲۰۲۱ این رتبه به ۷۱ در جهان رسیده است. رتبه کشورمان در حوزه نوآوری در سال ۲۰۲۰، رتبه ۶۷ بود که این رتبه در سال ۲۰۲۱ به رتبه ۶۰ ارتقاء یافته است.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم ضمن اشاره به واکاوی رویکرد مقاله محوری در تحقیقات دانشگاهی و غفلت از نیازها و مسائل کشور اظهار نمود: کاربردی شدن پژوهش، تولید ثروت و استقلال مالی دانشگاه ها را به دنبال دارد.
وی زیست بوم فناوری و نوآوری را بستری برای تحقق اقتصاد دانش بنیان دانست و افزود: ۱۱ دانشگاه کشورمان دارای پارک علم و فناوری (پارک دانشگاهی) است؛ بنابراین سفارش آن است که مدیر فناوری ذیل معاون پژوهش و فناوری در دانشگاه ها ایجاد شود.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، پیشنهاد کرد: معاونان پژوهش و فناوری تا TRL۵ و پس از آن رؤسای پارک های علم و فناوری وظیفه حمایتی داشته باشند و رئیس پارک علم و فناوری، عضو شورای دانشگاه و رئیس دانشگاه هم عضو شورای پارک باشد؛ البته در این حوزه تشخیص و تصمیم نهایی متناسب با شرایط دانشگاه بر عهده هیئت امنای هر دانشگاه است.
به نقل از ایشان، صادرات و تعاملات بین المللی، توسعه فناوری های نرم، انتقال فناوری، جشنواره های فناوری و مهارتی، نظام ایده ها و نیازها (نان)، مالکیت فکری، آمایش فناوری و مأموریت گرایی پارک ها، گرنت فناوری، تشکیل شورای فناوری و نوآوری در دانشگاه ها، اصلاح آئین نامه ارتقاء و پایه تشویقی، اصلاح آئین نامه مدیریت دانشگاه ها و اتاق های فکر ۱۶ گانه همچون برنامه های معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
خیرالدین، مهم ترین برنامه این معاونت را «ایجاد تعامل بین دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری دانست» و اضافه کرد: فرهنگ سازی و توسعه گفتمان فناوری و نوآوری، ایجاد فرصت فناورانه، رصد فناوری های نوظهور، فعال کردن کارگروه آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری استان ها، دیپلماسی فناوری، دستیار فناوری و ایجاد مدرسه اشتغال در دانشگاه ها همچون برنامه های اولویت دار معاونت فناوری و نوآوری است.
وی به بحث کارآفرینی و اشتغال دانش بنیان اشاره نمود و اظهار داشت: بیشتر از ۴۰ درصد بیکاران کشور فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند، بیشتر از ۶۰ درصد آموزش دیدگان مهارتی، جذب بازار کار می شوند و اشتغال بیشتر از ۵۰ هزار نفر فارغ التحصیل دانشگاهی در واحدهای فناور نشان دهنده بستر خوب این حوزه است.
خیرالدین در مورد وضعیت پارک های علم و فناوری در ایران اظهار داشت: ۴۹ پارک علم و فناوری، ۲۲۳ مرکز رشد واحدهای فناور، ۱۰ هزار و ۷۰۴ واحد فناور، یک هزار و ۶۶۴ شرکت دانش بنیان مستقر در پارک ها و مراکز رشد و همینطور ۶۵ هزار فناور شاغل در پارک ها و مراکز رشد نشان دهنده آن است که اشتغال فناوران در شرکت ها و پارک های علم و فناوری رشد داشته است.
وی خاطرنشان کرد: علیرغم رشد فزاینده شاخصهای این حوزه، تعداد فناوران متقاضی حضور در پارک های علم و فناوری و مراکز رشد در ۵ سال گذشته درحال کاهش است.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در مورد طرح های اشتغال زایی دانش بنیان تصریح کرد: در این راستا سه طرح دستیار فناوری، فن آموزی دانش آموختگان و پسا دکتری نوآوری و فناوری؛ با هدف افزایش مهارت ها و استعدادهای دانش آموختگان و دانشجویان، ایجاد فرصت های شغلی برای دانش آموختگان و دانشجویان، افزایش اثربخشی فارغ التحصیلان در داخل کشور و پیشگیری از خروج نخبگان، تقویت ارتباط با صنعت دانشگاه ها از راه ارتقای شرکتهای دانش بنیان و تقویت شرکتهای دانش بنیان با تأمین نیروی انسانی متخصص در دستور کار است.
به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، ایشان در ادامه سخنان خود به ایجاد نظام ایده ها و نیازها (نان) اشاره نمود و اضافه کرد: تکمیل ساختار موجود، بدون هزینه (دخالت در اجرا به کمک ISC )، کاربردی سازی رساله های کارشناسی ارشد و دکتری بر مبنای حل نیازهای کشور (تحقیقات نیازمحور)، نیازسنجی و نیازآرایی، اولویت بندی نیاز و تعریف میدان بازی جدید، تدوین نظام مند و پویای اولویت های تحقیقاتی و ترسیم نقشه جامع نیاز _ توانمندی، صنعتی _ دانشگاهی کشور و افزایش بهره وری، پشتیبانی از نخبگان، پارک های علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان از خصوصیت های طرح نان است.
به قول دکتر خیرالدین در این سامانه که مقرر شده است ذیل شورای عتف قرار گیرد، تهیه نقشه جامع نیاز و ایده کشور، یکپارچه سازی با استفاده از سایت های موجود بدون هزینه و ساختار جدید، کاربردی سازی پارساها بر مبنای حل نیازهای کشور (تحقیقات نیازمحور) و ارتقای شاخص نوآوری، فناوری و اشتغال دانش بنیان انجام می شود.
وی اظهار نمود: تابحال ۲هزار و ۲۷۸ نیاز و همینطور حدود ۷۵ هزار اختراع در نظام ایده ها و نیازها (نان) ثبت شده است.



1400/10/24
12:16:06
0.0 / 5
683
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
هوا فضا هوافضا