هوافضا- علوم هوا فضا
محققان بررسی كردند

ابعاد ناباروری در زندگی زنان ایرانی

ابعاد ناباروری در زندگی زنان ایرانی

هوا فضا: ناباروری، پدیده اغلب غم انگیزی است که برخی زنان و خانواده ها را با مشکلات جدی در زندگی مواجه می کند. پژوهشگران کشور در یک مطالعه مروری، ابعاد مختلف این پدیده را در زندگی زنان ایرانی مورد بررسی قرار داده اند.



به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا، در دنیای پیشرفته امروزی، مشکل ناباروری درحال افزایش بوده و بصورت یک نگرانی اجتماعی درآمده است. این مسأله در سال ۱۹۸۸ در کنفرانس بین المللی بانکوک، به عنـوان یک مشکل بهداشتی جهانی با ابعاد جنسی، روانی و اجتماعی توصیف شده است که افراد مبتلا را در معرض فشارهای خانوادگی زیادی قرار می دهد. از دیدگاه بالینی، ناباروری به عدم حاملگی بعد از ۱۲ ماه رابطه جنسی منظم و محافظت نشده اشاره دارد، بااینکه تعدادی از زوجین بدون درمان حامله می شوند. گزارش های بین المللی نشان می دهند که میزان بروز ناباروری در ضمن دو دهه اخیر حدود ۵۰ درصد بالا رفته است.

بنا بر گفته های متخصصان، ۳۵ درصد مشکلات ناباروری بطور اختصاصی به زنان، ۳۵ درصد به مردان، ۲۰ درصد بصورت مشترک بین زن و مرد و ۱۰ درصد باقی مانده نیز به علل ناشناخته مربوط هستند. برخی مطالعات نشان داده اند که افراد نابارور، هم استرس بیشتری و را تجربه کرده و هم سلامت روانی پایین تری دارند و این مساله در زنان با شدت بیشتری دیده می شود. درواقع، ناباروری و درمان آن، یک بحران عمده در زندگی است که سالهای متمادی طول می کشد. این رویداد، تنشی جدی در زندگی محسوب شده و بطور معمول ضربه روانی شدیدی را بر زوجین مشتاق داشتن بچه وارد می سازد. این تنش همین طور بر روابط بین فردی، اجتماعی و زناشویی تأثیر گذاشته و می تواند منجر به عدم تعادل روانی زوجین، طلاق و قطع رابطه بین آنها گردد.

در این زمینه، تحقیقی توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی جهرم و دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است که در آن، ابعاد مختلف پدیده ناباروری در زندگی زنان ایرانی مورد بررسی قرار گرفته است.

در این مطالعه که به شیوه مرور سیستماتیک یا نظام مند انجام شده است، پژوهشگران ابتدا مقالات در رابطه با موضوع تحقیق را با جستجو در پایگاه های استنادی مهم مانند PubMed، Web of Science، Google Scholar و SID به دست آورده و سپس اطلاعات موجود در آنها را استخراج و تحلیل و بررسی نموده اند.

آن ها این اطلاعات را در قالب هشت مضمون اصلی شامل چالش های کلی زنان نابارور، واکنش های زنان نابارور، جنبه های اجتماعی و فرهنگی، جنبه های شناختی، نتایج روان شناختی ناباروری، روش های مقابله با مشکلات روانی و اجتماعی ناباروری، عوامل مؤثر بر رفتارهای جنسی، عوامل افزایش و کاهش دهنده امید در زنان نابارور با تجربه شکست در درمان ناباروری دسته بندی نمودند.

به گفته نوید کلانی، مربی و پژوهشگر مرکز تحقیقات مؤلفه های اجتماعی سیستم سلامت دانشگاه علوم پزشکی جهرم و همکارانش، «تجارب زیسته زنان نابارور نشان میدهد که آنها در جامعه ایران با مشکلات و رنج هایی مواجهند. ولی بنظر می رسد هنوز خیلی از ابعاد زندگی زنان نابارور مورد تبیین و تحلیل قرار نگرفته است. ضمن آن که نقش خاصیت های دموگرافیک، فرهنگ ها، قومیت ها و بستر خانوادگی در تحلیل ها مورد توجه پژوهشگران واقع نشده است که ضرورت مطالعات بیشتر برای طراحی برنامه های حمایتی مؤثر باتوجه به سیاست های جمعیتی کشور، بیشتر احساس می شود».

این پژوهشگران می گویند: «آن چه در طول این دو دهه به عنوان راه حل برای کاهش آلام و مشکلات زنان نابارور پیشنهاد شده است شامل: حمایت اجتماعی و خانوادگی خصوصاً از طرف همسر، ایجاد آگاهی نسبت به مسأله ناباروری، ابعاد و فرآیندهای درمانی، افزایش آگاهی عمومی و تصحیح باورهای غلط، آموزش و ارائه مشاورهای رایگان به زنان نابارور و زوجین، یادگیری راهکارهای مقابله ای مؤثر و افزایش روحیه و ارتقای امید هستند».

بر اساس این پژوهش، مشکل ناباروری در سرتاسر جهان، جوامع مختلف را درگیر می نماید و نتایج روانی - اجتماعی آن گریبان گیر مردان و زنان نابارور است. ولی در جوامعی که هنجارهای فرهنگی به زن در مقابل نقش مادر بودن ارج بیشتری می نهند، این پیامدها تشدید شده و عوارضی همچون بی ثباتی زندگی مشترک، خشونت خانگی، استیگما و انزوا را بدنبال خواهد داشت.

کلانی و همکارانش معتقدند: «بدیهی است که فشار اجتماعی برای داشتن فرزند، منجر به رنج روانی، فیزیکی و اجتماعی می شود. خصوصاً برای زنان که نقش مادری، عنصری از پایگاه و هویت آنها را می سازد و طبیعی است که با از دست دادن آن نیز لطمه روانی شخصیتی و اجتماعی زیادی ببینند؛ چونکه بیماران نابارور اغلب احساس می کنند مانند دیگر خانواده ها، یک واحد کامل نیستند».

به بیان آنها، «ناتوانی در بچه دار شدن، مانعی در راه رسیدن به هدف والدینی است که زندگی زوجین را تغییر می دهد. درحقیقت تجربه ناباروری توسط عوامل استرس زا می تواند زندگی شخصی، حمایت اجتماعی و روابط زناشویی فرد را تحت تأثیر قرار دهد».

از این رو توجه ویژه به این مساله و یافتن راه هایی برای تسکین مشکلات روان شناختی ایجادشده در کنار کوشش برای رفع ناباروری می تواند از رنج زنان و خانواده های در معرض این مشکل کاهش دهد.

گفتنی است، این یافته های علمی پژوهشی را ماهنامه «زنان، مامایی و نازایی ایران» متعلق به دانشگاه علوم پزشکی مشهد منتشر نموده است.




1403/01/10
15:06:24
0.0 / 5
149
تگهای خبر: آموزش , سیستم , طراحی , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
هوا فضا هوافضا