زمینیان در ۱۴۰۰ خود را برای ورود به قرن ۱۵ آماده كنند؛
30 اسفند خورشید به اعتدال بهاری می رسد
هوا فضا: مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اعلام نمود: در ساعت 13: 07 روز شنبه، 30 اسفند 1399 مرکز خورشید به نقطه اعتدال بهاری می رسد و روز بعد از آن شروع سال نو خورشیدی خواهد بود.
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت و گو با ایسنا اظهار داشت: با پشت سر گذاشتن سال ۱۳۹۹ و با توجه به این که لحظه تحویل سال نو بعد از ساعت ۱۲ ظهر سیصد و شصت و ششمین روز (۳۰ اسفند ماه) سال ۱۳۹۹ که سالی کبیسه است (اسفندماه ۳۰ روزه)، به استقبال نوروز ۱۴۰۰ می رویم.
وی افزود: از آنجایی که از دوبار منطبق شدن مرکز دایره خورشید بر نقطه اعتدال بهاری، یک سال خورشیدی ایجاد می شود و در ساعت ۱۳ و ۷دقیقه روز شنبه ۳۰ اسفند ۱۳۹۹، مرکز خورشید به اعتدال بهاری می رسد، فردای این روز، شروع سال نوی خورشیدی خواهد بود.
بگفته این محقق حوزه نجومی، به جز کبیسه های چهار ساله، در دوره های ۲۹، ۳۳ و ۳۷ ساله، کبیسه های پنج ساله نیز در تقویم ایرانی وجود دارد، به نحوی که آنرا به یکی از دقیق ترین گاهشماری ها تبدیل نموده است؛ این در حالیست که نگهداری کبیسه ها در تقویم های مختلف وجود دارد، اما نحوه این کبیسه گیری ها میزان دقت هر گاهشماری را بیان می کند.
عتیقی اشاره کرد: در توضیح نقطه اعتدال بهاری اینگونه می توان اظهار داشت که با وجود آنکه زمین به گرد خورشید در حرکت است، اما از نظر ظاهری و از دید ناظر زمینی، اینگونه بنظر می رسد که خورشید بر روی کره آسمان و در میان صور ۱۲ گانه منطقةالبروج جا به جا می شود و دایره بزرگی را به وجود می آورد که به آن دایرةالبروج می گویند.
مدیر انجمن نجوم آماتوری افزود: از طرف دیگر با امتداد استوای زمین تا بی نهایت و ترسیم آن بر روی کره آسمان، دایره بزرگ دیگری به دست می آید که به آن استوای آسمان و یا "معدل النهار" گفته می شود؛ از آنجایی که دایرةالبروج و استوای آسمان با هم حدود ۲۳.۵ درجه زاویه می سازند، این دو دایره بزرگ در دو نقطه همدیگر را قطع کرده و به آنها "اعتدالین" گفته می شود که یکی "اعتدال بهاری" و دیگری "اعتدال پاییزی" است و در سراسر کره زمین در این دو موقعیت از سال، طول روز و شب با هم برابر است.
در سال ۱۴۰۰ خودرا برای ورود به قرن جدید آماده کنید
عتیقی افزود: علی رغم آنکه برخی افراد تنها از سال هایی که با عدد ۱۳ شروع می شود، بعنوان قرن چهارده خورشیدی یاد می کنند؛ ولی مبناها همیشه ثابت هستند. باید توجه داشت که گاهشماری خورشیدی حاضر نه فقط مربوط به یکی دو قرن اخیر بلکه حاصل تلاش شبانه روزی اخترشناسان نامدار ایرانی در قرون گذشته است که در تدوین این گاهشماری اهتمام فراوانی کرده اند و باید ضمن حفظ ارزش های علمی نیاکان اندیشمند این سرزمین؛ برای حفظ دقت ثبت تاریخ وقایع که یکی از شاخصهای آن، ثبت قرن و یا سده وقوع آن واقعه است، نه به صورت سلیقه ای و یا با مواجهه شخصی، بلکه با احترام به قراردادهایی که تا کنون دراین زمینه معین شده، برخورد شود.
وی تصریح کرد: از آنجایی که برای شمارش سالهای یک تقویم از صفر نمی توان نقطه شروع را در نظر گرفت و تقویم از سال یک شروع شده است، بدین سبب یک قرن که ۱۰۰ سال است، در سال ۱۰۰ اختتام می یابد و از سال ۱۰۱ قرن جدید شروع می شود.
عتیقی اشاره کرد: بدیهی است دو رقم سمت چپ آخرین سال هر قرن بیانگر نام آن قرن نیز هست و سال ۱۴۰۰ بیان کننده قرن ۱۴ خورشیدی است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اظهار نمود: امید است که اگر در سال ۱۳۹۹ با شدت گرفتن کووید-۱۹ برنامه های علمی ترویجی و فرهنگی زیادی برگزار نشد و یا لااقل به صورت حضوری برگزاری آنها امکان پذیر نبود، در سال ۱۴۰۰ خورشیدی بعنوان آخرین سال قرن ۱۴ خورشیدی و با فروکش کردن پاندمی کرونا؛ کلیه انجمن ها، مراکز و موسسات فعال بتوانند نسبت به اجرای برنامه ها و همایش های خود در آخرین سال قرن ۱۴ یعنی ۱۴۰۰ اقدام نمایند.
منبع: هوا فضا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب