هوافضا- علوم هوایی

كل محیط های آبی دنیا اسیدی شدن را تجربه كرده اند

كل محیط های آبی دنیا اسیدی شدن را تجربه كرده اند

هوا فضا: مدیر برنامه کلان پایش اقیانوس شناسی خلیج فارس و دریای عمان پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با تاکید بر این که کل محیط های آبی دنیا اسیدی شدن را تجربه کرده اند، اظهار داشت: اسیدی شدن آثار منفی بر بقای خیلی از موجودات دریایی شامل کفزیان و شناور زیان داشته است.


به گزارش هوا فضا به نقل از ایسنا ابوالفضل صالح امروز در وبینار دانش دریاها و اقیانوس ها با اعلان اینکه ۹۷.۵ درصد از آب های کره زمین شور هستند، اضافه کرد: تنها ۲.۵ درصد آب های کره زمین شیرین هستند که قسمتی از آن در یخ های قطب شمال و جنوب، آب های زیر زمینی و قسمتی از آن در آب های سطحی و اتمسفر هستند.
وی افزود: شوری آب از منطقه ای به منطقه دیگر متغیر است، ولی نسبت مواد جامد محلول اصلی در آب دریا ثابت است.
صالح، اقیانوس ها را مخزن بزرگی از کربن دانست که با تبادلاتی که با اتمسفر دارند، می توانند بر اقلیم زمین اثرگذار باشند، تصریح کرد: عناصر موجود در اقیانوس ها بر تولید آبزیان اثرگذار می باشد که همچون این عناصر می توان به مواد مغذی فسفر، نیتروژن، سیلسیوم، آهن، روی، مس، کبالت، بور، مس، اکسیژن، کربن و گوگرد اشاره نمود.
مدیر برنامه کلان پایش اقیانوس شناسی خلیج فارس و دریای عمان پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، خلیج فارس را یکی از داغ ترین محیط های دریایی زمین در تابستان دانست و اظهار داشت: در میانه تابستان دمای سطح آب این حوضه آبریز به بالای ۳۵ درجه سانتی گراد می رسد. دمای این محیط در زمستان بین ۱۵ تا ۲۲ درجه سانتی گراد است.
بگفته وی اختلاف دمای تابستان و زمستان این محیط آبی در شرق و غرب بین ۱۰ تا ۲۰ درجه سانتی گراد برآورد شده است.
صالح با اشاره به میزان شوری آب در خلیج فارس اشاره کرد: گرادیان شوری قابل توجهی بصورت افقی و عمودی در خلیج فارس دیده می شود، به شکلی که آب ورودی از تنگه هرمز دارای شوری حدود ۳۶.۵ با پیشروی به سمت غرب و شمال غرب به سرعت به شوری ۴۰ و بیشتر می رسد.
بگفته این محقق، در مناطق کم عمق جنوبی شوری به بالای ۴۲ می‎رسد و در زمستان به سبب ورود کمتر آب از تنگه هرمز شوری سطحی در خلیج فارس بیشتر از تابستان می شود.
صالح با اعلان اینکه اروند رود در شمال غرب خلیج فارس شوری آب را کاهش می‎ دهد، اظهار داشت: از طرف دیگر شیمی کربنات در آب خلیج فارس شرایط مطلوبی را برای جانوران و گیاهان ساکن این محیط فراهم نموده است، به نحوی که تشکیل ساختارهایی از جنس کربنات کلسیم مانند اسکلت مرجان ها و پوسته تعدادی از گونه های فیتوپلانکتون در مقایسه با سایر محیط های دریایی تسهیل شده است.
رئیس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی، اسیدی شدن محیط های دریایی را از معضلات جدید جهان عنوان نمود و افزود: اسیدی شدن دریاها سبب شده توجه به سمت آثار آن بر موجودات و بوم سازگان های دریایی جلب شود، برای مثال مطالعات نشان داده است که اسیدی تر شدن دریاها آثار منفی بر روی نرخ رشد و کلسیفیکاسیون، متابولیسم، نمو، تنظیم PH غشایی و بقای خیلی از موجودات دریایی شامل کفزیان و شناور زیان داشته است.
صالح اشاره کرد: از این میان موجوداتی که از ساختارهایی از جنس کربنات کلسیم استفاده می نمایند، حساسیت شفاف تری به اسیدی تر شدن نشان می دهند؛ چونکه کیفیت و سرعت تشکیل ساختارهای کربناتی آنها مانند اسکلت یا پوسته به شدت متاثر از شیمی کربنات آب دریا است.
وی با تاکید بر این که کل محیط های دریایی جهان اسیدی شدن را تجربه کرده‎اند، تصریح کرد: این روند تا اختتام قرن حاضر ادامه دارد.




منبع:

1400/03/10
17:44:12
0.0 / 5
935
تگهای خبر: كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
هوا فضا هوافضا