علوم هوا فضا

خشکسالی دلیل شوک تولید محصولات اساسی کشاورزی امسال

خشکسالی دلیل شوک تولید محصولات اساسی کشاورزی امسال

به گزارش هوا فضا رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران با تکیه بر این که کشور در حوزه کشاورزی با محدودیت‎های اقلیمی شدیدی هم مواجه می باشد که در راس آن خشکی و خشکسالی قرار دارد، اظهار داشت: شوک تولید محصولات اساسی که سال جاری در مورد محصولات راهبردی مواجه هستیم و خواهیم بود، مثالی روشن از وضع موجود از لحاط محدودیت های اقلیمی است و تنها راهکار برون رفت از محدودیت های اقلیمی توسل به علم و فناوری و توسعه عملی و کاربردی تکنولوژی های جدید زیستی در چارچوب توسعه کشاورزی دانش بنیان خواهد بود.


به گزارش ایسنا دکتر صابر گلکاری در آیین اختتامیه دوازدهمین همایش ملی و دوازدهمین کنگره بین المللی بیوتکنولوژی که به صورت آنلاین برگزار شد، اضافه کرد: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی بعنوان یکی از مجموعه های توانمند از نظر متخصصان و امکانات آزمایشگاهی در حوزه زیست فناوری کشاورزی و کاربردهای این فناوری در جهت بهبود سلامت محصولات غذایی و امنیت غذایی است.
وی بیوتکنولوژی متابولیت های ثانویه، زیست شناسی سامانه ها، فیزیولوژی مولکولی و کشت بافت را از دیگر حوزه های فعالیت این پژوهشگاه دانست و اظهار نمود: این پژوهشگاه در عمر حدود ۲۰ ساله خود دستاوردهای متنوعی را در زمینه های زراعی، باغی، صنایع غذایی، شیلات و ضایعات و پسماندها تحویل بهره وران و فعالان بخش خصوصی در حوزه کشاورزی کشور عرضه کرده است.
گلکاری تولید ارقام جدید مرکبات، انواع گرس ها، سالم سازی پایه های میوه، تولید هسته های عاری از ویروس و باکتری در درختان میوه، انگور و سیب زمینی، ایجاد لاین های والدینی برای حضور هیبرید در سبزیجات و تولید دانش فنی برای ریز ازدیادی در گونه های تجاری در محصولات مختلف همچون خرما، عناب، زغال اخته، سماق و همینطور تولید واریته گیاهانی چون شیرین بیان با تولید متابولیت های هدف را از دیگر دستاوردهای این پژوهشگاه نام برد.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تولید مواد با ارزش افزوده بالا از راه ریز جلبک ها را از دیگر دستاوردهای تحقیقاتی این پژوهشگاه عنوان نمود و خاطرنشان کرد: همینطور محققان این پژوهشگاه موفق به طراحی و تولید انواع بیوراکتورهای ارزانقیمت برای تولید انواع محصولات با ارزش افزوده بالا شدند.
وی ضمن اشاره به دستاوردهای این پژوهشگاه در حوزه مهندسی ژنتیک، تصریح کرد: تابحال در این حوزه پروژه های گوناگونی برای محصولاتی مانند برنج، پنبه، سیب زمینی و گلرنگ با هدف ارتقای مقاومت در مقابل آفات و بیماری ها، اجرایی شده است. تولید کمی و کیفی روغن هم اجرایی شده است و اگر بتوانیم با عنایت به مشکلات موجود این محصولات را تجاری سازی نماییم، اثربخشی فراوانی در کاهش هزینه های تولید، کاهش آلودگی های محیطی و افزایش تولید خواهد داشت.
گلکاری تصریح کرد: درست است که کشور از لحاظ تولید امکانات متنوعی در حوزه کشاورزی در اختیار دارد، ولی در عین حال با محدودیت‎های اقلیمی شدیدی هم مواجه می باشد که در راس آن خشکی و خشکسالی قرار دارد.
وی ایران را کشوری خشک و نیمه خشک توصیف کرد و اظهار داشت: این مورد تازه نیست، بلکه وجود تکنیک قنات در کشور گواه این است که از دیرباز مبحث آب در کشور مهم بود و در کتیبه های تاریخی هم شاهدیم که از خشکسالی بعنوان یکی از بلایای طبیعی ذکر شده و برای اجتناب از آن دعا شده است.
گلکاری افزود: به علت خشکسالی های مستمری که در دهه های اخیر داشتیم، آثار آن بیشتر از پیش در حوزه های مختلف در کشور ملموس شده است؛ چون که در ۵ تا ۶ دهه اخیر حدود ۱۰۰ میلی متر از متوسط بارندگی سالانه کشور کاسته شده است و از متوسط بالای ۳۵۰ میلی متر به کمتر از ۲۵۰ میلی متر رسیده و امسال هم از این میزان هم بیشتر کاهش داشته است.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به اینکه میزان بارندگی در بعضی از نقاط کشور ۴۰ تا ۵۰ درصد نسبت به متوسط بارندگی سالانه کاهش داشته است، خاطرنشان کرد: این مسئله در کنار افزایش دما و از دست دادن ۷۰ درصدی بارندگی بر اثر تبخیر و همینطور وجود مشکلاتی چون سیاست های نه چندان مناسب در زمینه حفاظت از منابع زیست محیطی، سبب شده که حالا در شرایطی باشیم که ادامه تولید پایدار به صورت عملی با مشکلاتی مواجه می باشد.
وی تصریح کرد: شوک تولید محصولات اساسی که سال جاری در مورد محصولات راهبردی مواجه هستیم و خواهیم بود، مثالی روشن از وضع موجود از لحاظ محدودیت های اقلیمی است.
گلکاری تنها راهکار برون رفت از محدودیت های اقلیمی را توسل به علم و فناوری و توسعه عملی و کاربردی تکنولوژی های جدید زیستی در چارچوب توسعه کشاورزی دانش بنیان در کشور دانست و خاطرنشان کرد: توسعه دانش بنیان کشاورزی است که می تواند ما را به ارتقای امنیت غذایی، افزایش پایدار تولید در شرایط فعلی برساند.
وی ضمن اشاره به جایگاه و اهمیت بیوتکنولوژی در دنیا، اظهار داشت: گردش مالی حوزه مهندسی ژنتیک در دنیا سالیانه ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار است و تخمین زده شده که این میزان در سال ۲۰۳۰ به بیشتر از ۱۰۰ میلیارد دلار در سال بالغ خواهد شد.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: علاوه بر آن در شیوع بیماری کووید-۱۹ در دنیا، شاهد بودیم که واکسن هایی برای ایمنی زایی بدن در مقابل کرونا موثرتر هستند که بر اساس بیوتکنولوژی و سینتتیک مسنجر RNA ها ساخته شده اند؛ سلول های سینتتیک مسنجر RNA ها، تولید پروتئین ها را در دریافت کننده هدایت می کند که این امر نشان دهنده اهمیت ورود به علم بیوتکنولوژی و مهارت در استفاده از ابزارهای بیوتکنولوژی است.
وی با تکیه بر این که بیوتکنولوژی مانند سایر علوم درحال پیشرفت است و تکنیک های بسیار جدیدی ابداع شده است که بعضی از آنها امید بخش هستند، اظهار نمود: مبحث ویرایش ژنومی در زمینه گیاهان Novel genome-editing (دست ورزی ژنتیکی) از آن جمله این تکنیک‎ها است که ۵ تا ۶ کشور، گیاهانی که از این متد ساخته شده اند و فرآیندهای معمول گیاهان تراریخته را مستثنی کردند که روزنه بسیار امیدبخشی است و امیدواریم بتوانیم از این دریچه برای توسعه عملی استفاده کاربردی از محصولات بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک در کشور استفاده نماییم.
گلکاری ابراز امیدواری کرد که همزمانی برگزاری این رویداد مهم با آغاز تغییرات در راس قوه مجریه فرصتی را برای نگاه باردیگر در زمینه توسعه و کاربرد تکنولوژی های جدید و زیستی در کشور بخصوص در بین اندیشمندان و سیاستمداران در جهت حل معضلات کاربردی در بخش کشاورزی فراهم آورد.




منبع:

1400/06/03
21:11:45
0.0 / 5
755
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
هوا فضا هوافضا