هزینه تعویض چهار حلقه لاستیک ایرانی از 20 میلیون تومان هم فراتر رفت

هوا فضا: حتی انتخاب لاستیک ایرانی به مفهوم خرید ارزان نیست و هزینه تعویض چهار حلقه تایر در خیلی از خودرو ها می تواند از 20 میلیون تومان فراتر برود و در تعدادی سایزها به بیشتر از 40 میلیون تومان برسد. بر این اساس، بازار لاستیک با وجود موجودی فروشگاه ها، زیر فشار گرانی و افت قدرت خرید با رکود معاملات روبه روست؛ مشکلی که نشان میدهد مسئله این بازار فقط کمبود عرضه نیست و خریداران خرید را عقب انداخته اند.
به گزارش هوا فضا به نقل از خبر آنلاین، بازار لاستیک با وجود موجودی فروشگاه ها، زیر فشار گرانی و افت قدرت خرید با رکود معاملات روبه روست؛ مشکلی که نشان داده است مساله این بازار فقط کمبود عرضه نیست و خریداران خرید را عقب انداخته اند.
مهر نوشت: بازار لاستیک خودرو در هفته دوم آبان ماه ۱۴۰۵ با وضعیتی دوگانه روبه روست؛ کالا در خیلی از سایزها در شبکه فروش وجود دارد، اما قیمت های چند ده میلیون تومانی برای خرید یک دست لاستیک، قدرت انتخاب و خرید خیلی از مصرف کنندگان را محدود کرده است. دراین میان، فروشندگان با بازاری مواجه اند که در آن موجودی کالا لزوماً به معنای رونق معامله نیست و خریداران هم تا آن زمان که تعویض تایر ضرورت پیدا نکند، ترجیح می دهند هزینه خرید را به تعویق بیندازند.
در واقع آن چه در ماه های اخیر بیشتر از گذشته خودنمایی می کند، فاصله میان قیمت پیشنهادی فروشندگان و توان خرید مشتریان است. به همین دلیل، حتی وجود لاستیک در فروشگاه ها هم الزاماً به فروش منجر نمی شود و قسمتی از تقاضای موجود به خریدهای ضروری و اجتناب ناپذیر محدود شده است.
لاستیک در ویترین هست، اما خرید به تعویق افتاده است
بررسی میدانی گزارشگر مهر از بازار لاستیک تهران حکایت از تغییر رفتار خریداران دارد. برعکس دوره هایی که کمبود کالا و دشواری دسترسی به لاستیک، مساله اصلی مصرف کنندگان بود، حال در خیلی از واحدهای فروش، مساله اصلی پیدا کردن مشتری است.
در چنین شرایطی، مالک خودرو قبل از ورود به فروشگاه معمولا به دنبال اطلاع از قیمت است و بعد از مواجهه با نرخ ها، هزینه تعویض یک یا دو حلقه لاستیک را با سایر مخارج خودرو و هزینه های روزمره زندگی مقایسه می کند. نتیجه این مقایسه در خیلی از موارد، عقب انداختن خرید است؛ بخصوص زمانیکه لاستیک هنوز امکان استفاده دارد و راننده احساس نمی کند تعویض آن فوریت دارد.
این وضعیت برای فروشندگان هم شرایط متفاوتی به وجود آورده است. در بازاری که تامین کالا تنها مساله آن نیست، نگهداری موجودی در فروشگاه بدون گردش مناسب سرمایه، به یکی از دغدغه های فعالین این صنف تبدیل می شود. به بیان دیگر، امکان دارد لاستیک در انبار و قفسه فروشگاه موجود باشد، اما مشتری توان پرداخت هزینه آنرا نداشته باشد.
قیمت ها از ۱۱ میلیون تومان آغاز می شوند
بررسی قیمت انواع لاستیک ایرانی در هشتم و نهم آبان ماه نشان داده است هزینه خرید تایر، بسته به برند، سایز و مدل، اختلاف قابل توجهی دارد. در بین محصولات پرتقاضای داخلی، قیمت هر جفت لاستیک در بعضی مدلها از حدود ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شروع می شود و در نمونه های گران تر به نزدیکی ۲۴ میلیون تومان می رسد.
برای مثال، قیمت هر جفت لاستیک بارز مدل P۶۶۰ با سایز ۱۶۵/۶۵R۱۳ حدود ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان اعلام شده است. در مقابل، مدل Riderunner S۶۷۳ همین برند با سایز ۲۱۵/۵۵R۱۶ به حدود ۲۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان می رسد.
در محصولات کویر تایر هم هر جفت لاستیک مدل KB۱۲-KB۱۶ با سایز ۱۶۵/۶۵R۱۳ حدود ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد، در حالیکه قیمت مدل KB۷۷ با سایز ۲۰۵/۶۰R۱۵ به ۲۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان می رسد.
قیمت هر جفت لاستیک یزد تایر در مدل SUN با سایز ۱۶۵/۶۵R۱۳ حدود ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و در مدل T-Mercury با سایز ۱۹۵/۶۵R۱۵ حدود ۲۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان گزارش شده است. محصولات رازی تایر هم در بعضی مدلها از ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شروع می شوند و در مدلهای گران تر به حدود ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می رسند. در بین محصولات ایران تایر هم قیمت هر جفت لاستیک در لیست بررسی شده بین ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تا ۱۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قرار دارد.
این ارقام نشان داده است حتی انتخاب لاستیک ایرانی هم به معنای خرید ارزان نیست و هزینه تعویض چهار حلقه تایر در خیلی از خودرو ها می تواند از ۲۰ میلیون تومان فراتر برود و در بعضی سایزها به بیشتر از ۴۰ میلیون تومان برسد.
خرید لاستیک به یک هزینه سنگین تبدیل گشته است
در شرایط فعلی، هزینه تعویض لاستیک تنها به قیمت خرید تایر محدود نمی گردد. مالک خودرو علاوه بر پرداخت بهای چهار حلقه لاستیک، باید هزینه نصب، بالانس و سایر خدمات مرتبط را هم درنظر بگیرد؛ برای مثال، اگر قیمت هر جفت لاستیک یک خودرو حدود ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان باشد، خرید چهار حلقه آن دست کم ۲۴ تا ۳۰ میلیون تومان هزینه خواهد داشت. این مبلغ در خودروهایی که از تایرهای بزرگ تر استفاده می نمایند، می تواند به مراتب بیشتر شود.
این موضوع سبب شده است تعویض لاستیک برای قسمتی از مالکان خودرو از یک خرید دوره ای به هزینه ای تبدیل گردد که باید برای آن از قبل برنامه ریزی کنند.
در چنین بازاری، خریدار معمولا به دنبال پیدا کردن محصولی است که در کنار قیمت مناسب، از نظر کیفیت و دوام هم قابل قبول باشد. به همین دلیل، قیمت پایین به تنهایی تعیین کننده انتخاب نیست و اعتبار برند، تاریخ تولید و شرایط نگهداری لاستیک هم در تصمیم خرید نقش دارد.
رکود معاملات؛ مشکل بازار فقط عرضه نیست
آن چه از شرایط بازار لاستیک در ماه های اخیر قابل مشاهده می باشد، تغییر مرکز ثقل مشکلات این بازار است. در گذشته، کمبود کالا و دشواری دسترسی به برخی سایزها بخش مهمی از نگرانی مصرف کنندگان را تشکیل می داد، اما حال در کنار مساله تامین، کاهش قدرت خرید هم به عاملی تعیین کننده تبدیل گشته است.
آنطور که فروشندگان بازار تایر می گویند افزایش موجودی فروشگاه ها به تنهایی نمی تواند به رونق معاملات منجر شود. تا آن زمان که هزینه خرید یک دست لاستیک با توان مالی بخش قابل توجهی از مصرف کنندگان تناسب نداشته باشد، احتمال تعویق خرید همچنان وجود دارد.
از جانب دیگر، عقب انداختن تعویض لاستیک هم موضوعی نیست که بتوان آنرا فقط یک تصمیم اقتصادی تلقی کرد؛ برای اینکه فرسودگی تایر و کاهش عمق آج، بخصوص در شرایط بارش و جاده های لغزنده، می تواند ایمنی خودرو را تحت تأثیر قرار دهد.
تولید داخل؛ ظرفیت بالا، اما بازار همچنان نیازمند واردات
در کنار وضعیت تقاضا و قیمت ها، ظرفیت تولید داخلی هم یکی از مؤلفه های اثرگذار بر بازار لاستیک است. بر مبنای اظهارات هادی امیر شقاقی، نایب رییس انجمن صنفی صنعت تایر، ظرفیت تولید تایر کشور حدود ۳۰۰ هزار تن در سال است و ایران در قسمت تایرهای بایاس از واردات بی نیاز شده است.
به قول وی، نیاز سالانه کشور به تایرهای رادیال سواری حدود ۲۷ میلیون حلقه است که نزدیک به ۲۴ میلیون حلقه آن در داخل تولید می شود. به این ترتیب، با وجود سهم بالای تولیدکنندگان داخلی در تامین نیاز بازار، همچنان قسمتی از تقاضا بوسیله واردات پاسخ داده می شود.
این ظرفیت تولید در حالی وجود دارد که مساله بازار فقط به میزان تولید محدود نمی شود؛ چونکه دسترسی مصرف کننده به محصول مورد نیاز، قیمت نهائی و نحوه توزیع هم در تبدیل تولید به عرضه مؤثر نقش دارند. به بیان دیگر، تولید کافی زمانی می تواند به بهبود شرایط بازار منجر شود که کالا با قیمت قابل قبول و در سایزهای مورد احتیاج به دست خریدار برسد.
عرضه مستقیم لاستیک؛ سعی برای کاهش فاصله قیمت کارخانه و بازار
در کنار این شرایط، عرضه مستقیم لاستیک بوسیله واحدهای صنفی منتخب هم با هدف کوتاه تر کردن مسیر توزیع و تسهیل دسترسی مصرف کنندگان درحال اجراست. بر مبنای اعلام سیدرضا عباس آبادی، رییس کمیسیون لاستیک و روغن خودرو اتاق اصناف ایران، این طرح در اولین مرحله در ۳۰۰ نقطه تهران اجرا شده و لاستیک های تولید داخل با همکاری تعاونی ها و اتحادیه مربوطه در اختیار فروشگاه های دارای پروانه کسب قرار می گیرند.
در این شیوه، قیمت فروش بر اساس نرخ کارخانه برای هر برند و سایز تعیین می شود و برای خدمات توزیع هم حدود سه درصد سود درنظر گرفته شده است. قاسم نوده فراهانی، رییس اتاق اصناف ایران هم از ادامه توزیع مستقیم لاستیک و روغن موتور در بعضی واحدهای صنفی منتخب و برنامه گسترش آن به سایر واحدها آگاهی داده است.
در عین حال، اثرگذاری این طرح در بازار زمانی مشخص می شود که مصرف کننده بتواند لاستیک مورد نیاز خودرا بدون پرداخت هزینه های اضافی و با قیمت اعلام شده تهیه نماید. در حالی که مساله اصلی قسمتی از خریداران، بالا بودن هزینه تعویض تایر است، صرف افزایش تعداد مراکز عرضه نمی تواند به تنهایی تضمین کننده رونق معاملات باشددر شرایطی که مساله اصلی قسمتی از خریداران، بالا بودن هزینه تعویض تایر است، صرف افزایش تعداد مراکز عرضه نمی تواند به تنهایی تضمین کننده رونق معاملات باشد.
بازار در انتظار برگشت مشتری
بر این اساس، بررسی ها نشاندهنده آن است که بازار این محصول با مساله ای فراتر از تامین کالا روبه روست. اختلاف قیمت میان برندها و سایزها، بالا بودن هزینه خرید چهار حلقه لاستیک و کاهش توان مالی مصرف کنندگان، از عواملی هستند که بر رفتار خریداران و حجم معاملات اثر گذاشته اند.
از یک سو، تولیدکنندگان داخلی بخش عمده نیاز بازار را تامین می کنند و برنامه عرضه مستقیم هم با هدف تسهیل دسترسی خریداران درحال اجراست؛ از طرف دیگر، قیمت خرید همچنان یکی از موانع اصلی برگشت مشتری به بازار به حساب می آید. در چنین شرایطی، فروشنده با کالایی مواجه می باشد که باید برای تامین آن هزینه کند و سرمایه خودرا در موجودی فروشگاه نگه دارد، اما خریدار هم برای پرداخت هزینه تعویض تایر با محدودیت مالی روبه روست.
بدین سان مساله اصلی بازار لاستیک در مقطع کنونی را باید در فاصله میان عرضه موجود و تقاضای مؤثر جست وجو کرد؛ بازاری که امکان دارد در آن کالا در دسترس باشد، اما توان خرید مصرف کننده اجازه ندهد این موجودی به معامله تبدیل گردد.
تا آن زمان که این فاصله کاهش پیدا نکند، افزایش عرضه به تنهایی تضمین کننده رونق بازار نخواهد بود و لاستیک فروشان همچنان با یکی از مهم ترین چالش های خود، یعنی فروش کالا در بازاری کم رمق، مواجه خواهند ماند.
منبع: aero-space.ir
این مطلب هوافضا را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران هوافضا در مورد این مطلب